fbpx

4donacije

Parlament BiH, po svemu sudeći, trajno je zatvorio pitanje poslijeratnih donacija u Bosni i Hercegovini. Otkako je, prije osam godina, Istražna komisija Predstavničkog doma prestala s radom, niko više nije aktuelizovao problematiku u šta je uloženo, ili na šta je potrošeno nekoliko desetina milijardi maraka, koje su donirane Bosni i Hercegovini od 1996. godine do danas.

Iako nije završila posao, iz Sekretarijata Parlamenta poručuju da je Komisija formirana kao privremeno tijelo, da je 2010. godine završila svoj drugi mandat, te da nema naznaka da bi ponovo mogla da počne s radom. Aktuelni poslanici bh. Parlamenta poručuju da nema svrhe da se ponovo upuštaju u taj posao, kada znaju da je sve unaprijed osuđeno na propast. Koliko je Komisija bila uspješna, najbolje govori podatak da se, i nakon 22 godine od kraja rata, ne zna koliko je tačno para po tom osnovu ušlo u BiH, a koliko je završilo u privatnim džepovima. Procjene su – od 10 do čak 50 milijardi maraka. Od toga, u FBiH je otišlo 98 odsto, u RS 1.5, a u Brčko distrikt 0.5 odsto sredstava.

“Pokazala se nespremnost institucija koje su trebale da pruže dokaze gdje je novac potrošen. One su pokazale priličnu udaljenost od problema i potpunu nezainteresovanost da se on riješi. Dakle, ne možete raditi ako nemate podršku za tako određenu stvar”, Dušanka Majkić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

Komisija je poslala četiri hiljade dopisa donatorima i korisnicima donatorskih sredstava. Stigla su 1363 odgovora, što je praktično samo trećina. Na osnovu toga su uradili analizu 2010. godine, i otkrili gdje je otišlo nešto više od sedam milijardi maraka. Od toga je, šturo piše u izvještaju, pet milijardi i 800 miliona završilo u federalnim institucijama.

Borislav Bojić, nekadašnji član Komisije tvrdi da je istraga blokirana i opstruisana sa svih strana. Kaže da tokom osam godina rada nisu sarađivale ni državne institucije, ali ni pojedini bošnjački članovi Komisije.

“Uputili smo im pozive, međutim, ili se ne odazovu te stranke, ili članovi Komisije koji su očigledno povezana lica sa trošenjem tih ogromnih donatorskih sredstava u BiH iz raznih pravaca, država”, kaže Bojić.

Bojić poručuje da bi, ukoliko bude izglasan, predloženi Zakon o parlamentarnom nadzoru možda mogao da pomjeri stvari s mrtve tačke. Za razliku od dosadašnje prakse, poziv na saslušanje koji Parlament pošalje pojedincu ili instituciji, bio bi zakonom obavezan, a za nepoštovanje tog propisa, predviđena je i novčana kazna. Pozive Komisije koja je istraživala trošenje donacija nadležne institucije uglavnom su ignorisale, prebacujući odgovornost na druge. Nije pomogla ni međunarodna zajednica, odakle je i stigao novac u poslijeratnim godinama.

Komisiji su se obratili i ambasadori Španije i Grčke i obavijestili je da je na sastanku šefova diplomatskih misija EU zaključeno da EU misije nisu u poziciji da daju tražene podatke. Uputili su Komisiju da podatke može dobiti od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine.

Godinama se u javnosti spekuliše šta se i ko se finansirao donatorskim sredstvima koja su stizala uglavnom od međunarodnih i humanitarnih nevladinih organizacija. Spekulisalo se da je samo Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” dobilo 50 miliona maraka od donacija koje su došle u druge svrhe, mada to nikada nije dokazano. Slično je bilo i sa tvrdnjama da se bošnjački politički establišment finansirao i praktično izgradio od donatorskih sredstava. Ni one nikada nisu dokazane.

Milorad Živković, nekadašnji član Komisije, za ATV poručuje da se sve vidi golim okom.

“Svako ko pogleda bošnjačka sela u RS, vidjeće velelepne kuće, u kojima, možemo da kažemo, niko ne živi. I onda vidimo gdje je dio tih donacija otišao. Mislim da se tu razgovaralo o nekih milijardu maraka donacija”, kaže Živković.

Na veb stranici donormapping.ba, u izvještaju Ministarstva finansija i trezora BiH, piše da je prošle godine u BiH ušlo 550 miliona evra u međunarodnim grantovima i zajmovima, i to najviše u sektoru saobraćaja. Najraniji podaci o donacijama na toj stranici su iz 2006. godine, tako da informacija o donacijama u prvim poslijeratnim godinama, nigdje nema.

(ATV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5