fbpx

1GUGL Custom

Evropska unija je kaznila internet giganta “Gugl” i naredila mu da plati rekordnih 2,4 milijarde evra, zbog favorizovanja sopstvenih usluga za onlajn kupovinu. Do te kazne je došlo zahvaljujući dugotrajnoj borbi i tužbi dvoje običnih ljudi.

Adam (51) i Šivon (49) Raf su bračni par iz Berkšira, a za sajt “Wired” prvi put su progovorili o tome kako su uspjeli da bace na koljena jedan “Gugl”.

Oni su 2005. godine dali otkaze na svojim radnim mjestima, kako bi pokrenuli “Foundem”, sajt za proveru cijena, koji je osmišljen tako da korisnici na njemu mogu da dođu i do teško pristupačnih dijelova interneta, onih koji nisu dobro rangirani na “Guglu”, a njima odgovaraju po geografskoj blizini i drugim kriterijumima.

Međutim, ubrzo nakon lansiranja sajta, primjetili su da su se dobro kotirali na svim pretraživačima, osim na “Guglu”. Za svaku relevantnu pretragu u vezi sa djelatnošću njihovog sajta, “Foundem” je bio nisko kotiran, osim u slučaju da neko ukuca baš njihov naziv sajta.

Krivac je bio “Guglov” algoritam koji je navodno trebalo da iskorijeni sajtove sa “spam” sadržajem, ali je ciljao i sajtove koji nemaju mnogo originalnog sadržaja, a među njima su i sajtovi sa različitim uslugama pretrage, poput “Foundem”.

Tako je Adam primjetio kako se u sekundi njegov sajt sa vrha pretrage survao na 70 i neku poziciju. Za ogroman broj ljudi je “Gugl” glavni pretraživač. U jednom potezu ta kompanija je sajt “Foundem” efektivno izbrisala sa interneta.

Više puta je kontaktirao “Gugl” zbog te nepravde, ali nije ništa postigao time.

Onda je u decembru 2008. godine, sajt “Foundem” imenovan za najbolji britanski sajt za upoređivanja cijena.

Adam i Šivon su mislili da će to ubijediti “Gugl” da je njihov sajt validan i dobar, ali je internet gigant i dalje odbijao da im pomogne.

– Nismo u mogućnosti da vam pružimo privatnu podršku – pisalo je u odgovoru “Gugla”.

– Tada nam je postalo jasno da moramo da krenemo u rat. U tom trenutku smo sebi rekli,  Gugl je siledžija. To što rade je pogrešno i mi ćemo da pobijedimo – rekao je Adam.

Nastavili su da pišu “Guglu” i konačno je kompanija odlučila da njihov sajt stavi na “bijelu listu”. Tada se posjeta njihovom sajtu podigla za čak 10 000 odsto.

Međutim, shvatili su da nisu jedini i da “Gugl” guši rivale i na pretraživaču daje prednost sopstvenim uslugama za upoređivanje cijena, takozvanom “‘Google Product Search” koji se javljao na vrhu pretraga.

Evropska komisija presudila u njihovu korist

Zato su odlučili da slučaj iznesu pred Evropsku komisiju za konkurenciju. Tako je bračni par Raf postao prvi tužitelj u slučaju u koji su se kasnije uključili “Yelp”, “Trip Advisor”, “Expedia” i “Deutsche Telecom”.

Konačno, 27. juna 2017. godine Margaret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju je presudila da je “Gugl” zloupotrebio svoju dominaciju na tržištu i naredila mu da plati kaznu od 2,4 milijarde evra, što je rekordna kazna ikada izrečena nekoj kompaniji.

Iako su čekali 11 godina, Rafovi kažu da nisu proslavili pobijedu, ali kažu da je borba bila vrijedna.

– Ako se upuštate u ovakvu borbu, ne smijete biti osoba koja previše slavi ili očajava, jer biste sagorjeli u bici – rekla je Šivon Raf i navodi da bi bilo bi pogrešno da su odustali.

Ipak, “Gugl” je podnio žalbu, tako da će proći još dosta vremena prije nego što se slučaj završi.

(Blic)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6