fbpx

5brcko

Sjedinjene Američke Države mogle bi otvoriti u Brčkom svoju veliku vojnu bazu. Tim bi činom Vašington pokazao da je odlučan trajno ostati i štititi svoje interese u BiH i ovom dijelu Evrope.

Ovu ideju prenio je u intervjuu Avazu Dejmon Vilson (Damon Wilson), izvršni direktor Atlantske inicijative. To je snažna nevladina organizacija koja nastoji utjecati na američku spoljnu politiku.

Atlantska inicijativa u protekli je četvrtak i petak u glavnom gradu SAD okupila ministre spoljnih poslova balkanskih država kako bi razgovarala s njima o mogućem pojačanom angažmanu SAD u regionu.  

- Mislim da u proteklih barem deset godina nije bilo većeg skupa posvećenog Balkanu. Ministri su imali brojne sastanke sa predstavnicima administracije predsjednika Donalda Trampa, senatorima i kongresmenima, čelnim ljudima Pentagona, Stejt departmenta... Cilj nam je bio da potaknemo veći interes, ali i angažman SAD u regionu, koji je već godinama bio zapostavljen. Mislim da smo u tome uspjeli i da će strategija koju pripremamo biti dobra za sve na Balkanu – kaže Vilson sarajevskom listu.

On dalje navodi da je cijeli region u previranjima. 

"Potrebne su nam stalne komunikacije Beograda i Tirane, Skoplja i Atine. BiH je najkomplikovaniji dio regiona i nosi opasne potencijale", rekao je Vilson.

Upitan da li to znači da se Zapad njome mora posebno pozabaviti, pa čak i organizovati novi Dejton, Vilson je rekao da ne misli da se treba ići tako daleko. 

"SAD trebaju djelovati jedinstveno i odlučno i biti stalno prisutne. Ne možemo se oslanjati na povremene ulete. U BiH Sjedinjene Države moraju biti prisutne stalno, postojano i odlučno", kazao je on.

Po njemu, SAD trebaju imati vojnu bazu za Balkan u BiH.

"Tokom rasprave pojavila se ideja da u Brčkom treba napraviti američku vojnu bazu. Lično sam bio predložio Bondstil na Kosovu, ali je naša primarna ideja bila da se razvije rasprava, razmijene ideje i pojavila se sugestija da baza bude u Brčkom. Što da ne! Naravno, administracija će odlučiti hoće li i gdje biti novih američkih vojnih baza. Imamo ih u Rumuniji, Bugarskoj, može se uspostaviti jedna na Kosovu, već tamo imamo Bondstil, ali i u Brčkom u BiH", kazao je Vilson.

Kaže da je već u Vašingtonu privučena pažnja na Balkan. 

"Postigli smo da neki ključni ljudi administracije kažu: „Ovo ne izgleda dobro. Povukli smo se u drugi red i dopustili Rusima da započnu neke podle igre u regionu. Svjedočimo nastajanju nekih vrlo ozbiljnih problema. Moramo se tamo vratiti", rekao je Vilson.

Konstatuje da bi uspjeli u toj namjeri potrebno im je malo dodatnog napora na primjeni  ozbiljne strategije. 

"Balkan neće biti prvi na dnevnom redu rada i interesa administracije SAD, ali će biti među prioritetima. Već imamo najavu da će Mičel odmah nakon Nove godine otputovati na Balkan. Radi se o posjeti koja dolazi mnogo ranije nego što je planirano. Mislim da će Mičel biti ključni igrač strategije", kazao je Vilson.

(BN) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1