fbpx

5ratista

Druga regionalna konferencija o temi borbe protiv terorizma (CT) i sprječavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma (P/CVE) u jugoistočnoj Evropi (JIE), na kojoj se razgovara o jačanju saradnje i koordinacije programa i i aktivnosti u borbi protiv terorizma i sprječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma u regionu, počela je danas na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, javlja Anadolu Agency (AA).
 

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic zvanično je otvorio konferenciju u ime domaćina, ministarstva, te istakao veliku važnost današnje konferencije s obzirom da su se na njoj okupili partneri sa tri različita nivoa i to političkog, strateškog i operativnog.

Rekao je da je siguran i stabilan region važan dio globalne sigurnosti i dodao da Slovenija mnogo ulaže u regionalnu saradnji i podršku pristupu zasnovanom na saradnji u borbi protiv terorizma, stranih terorističkih boraca i svakog oblika nasilnog ekstremizma unutar Evropske unije, ali i regiona.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović obratio se učesnicima i podsjetio na zaključke prve regionalne konferencije održane u novembru 2016. godine u Tirani, Albanija, koji su se ticali gorućih pitanja kao što su rano rješavanje glavnih uzroka, uloga lokalnih zajednica i priprema konkretnih programa za deradikalizaciju i reintegraciju povratnika.

"Naš je rad daleko od završenog. Terorizam treba razumijeti da bi se pobijedio, što uveliko prevazilazi vladine i institucionalne mreže i pretpostavlja bolje razumijevanje određenih društvenih obrazaca. U tu svrhu je Vijeće za regionalnu saradnju naručilo studiju u kojoj se navodi da je u periodu od 2012. do 2017. godine oko 1.000 pojedinaca sa Zapadnog Balkana otputovalo u Siriju i Irak, njih oko 300 se vratilo, više od 200 je ubijeno, dok se oko 400 i dalje tamo nalazi, iako je tempo odlaska građana iz regiona usporio 2015. godine i skoro u potpunosti prestao do sredine 2016. U isto vrijeme oko 5.000 građana Evropske unije je otišlo da se bori u Siriji i Iraku,“ rekao je Svilanović i zaključio da su nas ovi uvjerljivi podaci doveli korak bliže da osmislimo šta to treba uraditi, od škola do zatvora, kako bi se pobijedile nasilne ideologije koje dovode do užasa terorizma.

Predsjedavajući Cjelovitog upravljanja unutrašnjom sigurnosti (IISG) Rajko Kuzmelj je ponovio ulogu inicijative Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTi), koordiniranog, na potrebama zasnovanog odgovora na radikalizaciju koja dovodi do nasilnog ekstremizma i terorizma na Zapadnom Balkanu, te objasnio da je na osnovu rada ove inicijative region prepoznao i iskoristio nekoliko novih i korisnih sinergija za rješavanje nedostataka u saradnji na strateškom, političkom i operativnom nivou.

"Inicijativa Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma će, stoga, nastaviti da utvrđuje potencijalne nove sinergije i da optimizira dodanu vrijednost investicija svih partnera kako bi se obezbjedila održiva, efikasna i ekonomična rješenja za funkcionalan mehanizam zasnovan na principu „spriječiti-uputiti-riješiti“ (P-R-A) u svakoj korisnici na Zapadnom Balkanu“, rekao je Kuzmelj.

Konferencija jača uzajamo razumijevanje svih relevantnih aktera a predviđeno je da za rezultat ima konkretne zaključke i preporuke o budućem smjeru zajedničkih napora u borbi protiv terorizma i sprječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi čime bi se saradnja usmjerila te na efikasan način angažovali ograničeni kadrovski i finansijski resursi regiona.

Učesnici će također razgovarati o trenutnim trendovima i izazovima, aktivnostima na evropskom, regionalnom i nacionalnom nivou kao i o načinima provedbe ranije dogovorenog pristupa „cijela vlada, cijelo društvo“ u sprječavanju i suzbijanju nasilnog esktremizma. Na sastanku će također biti govora o aktivnostima i rezultatima koji su ostvareni od zadnje konferencije održane u novembru 2016. godine u Tirani.

Sastavni i veoma važan dio konferencije, koja je također i dio inicijative Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTi), će biti odvojene sesije tri specijalizirana regionalna formata za borbu protiv terorizma, odnosno sprječavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma a to su RCC-ova Grupa nacionalnih kontakt tačaka (NFP) jugoistočne Evrope za sprječavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizam (Grupa NFP), Mreža za borbu protiv terorizma Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi (PCC SEE) i Mreža inicijative za borbu protiv terorizma (CTI).

Grupa nacionalnih kontakt tačaka će uraditi pregled politika u smislu trendova nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji dovode do terorizma u Jugoistočnoj Evropi te programa, aktivnosti i izazova u sprječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma (P/CVE) na regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou. Učesnici će razmotriti i usaglasiti smjernice za dalje aktivnosti na regionalnom i nacionalnom nivou.

Na konferenciji, koju je organiziralo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) zajedno sa slovenačkim predsjedavanjem Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i u saradnji sa inicijativom Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTi) i Konvencijom o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi (PCC SEE), okupili su se predstavnici vlada, međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa koje se bave ovom temom.

(Anadolija)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2