fbpx

Republika Srpska (RS) će se dugoročno zadužiti kod jedne komercijalne banke iz Srbije na iznos od 50 miliona KM.

novac

Ugovor o tom kreditu  potpisali su u Banjoj Luci entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija i predsjednik uprave Komercijalne banke Beograd Vladimir Krulj.

Tegeltija je izjavio da je riječ o zaduženju na šest godina, uz period odgode od godinu dana i kamatnu stopu od 3,8 posto bez troškova obračuna kredita. Sredstva su, kaže, namijenjena direktnoj budžetskoj podršci, a očekuje se ulaganje u infrastrukturne projekte i privredu.

Ugovor je potpisan na osnovu odluke Vlade RS-a o zaduživanju iz jula ove godine, a Komercijalna banka bila je najpovoljniji ponuđač u procesu otvorenog postupka javne nabavke.

Tegeltija je rekao da, nakon izjašnjavanja šefa Misije MMF-a u BiH Franciska Parodija da je izvještaj Vlade RS-a o budžetskom deficitu validan, traži izvinjenje onih koji su tražili njegovu ostavku, jer je Glavna služba za reviziju RS-a navela da je deficit lani iznosio 170 miliona, a ne 40 miliona KM kako je tvrdilo Ministarstvo finansija.

Tvrdi da Parodijeva izjava "ne znači satisfakciju za njega, već za 90 osoba koje izrađuju konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta".

- Naravno da deficita ima i mi smo deficit iskazali jasno i transparentno. Uvijek sam govorio da RS ne stvara obaveze iznad budžetom odobrenih sredstava, kao što to nije stvoreno ni u prošloj godini – ustvrdio je entitetski ministar finansija.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), na kojoj je odgođeno izjašnjavanje o izmjenama Zakona o akcizama, Tegeltija je dodao da su na tom sastanku predstavljeni prijedlozi iz Federacije BiH, „koji nisu u skladu s ranije usvojenim zakonom u Domu naroda parlamenta BiH“.

Kazao je da će RS ispoštovati sve dogovore i, kada taj zakon bude predlagan u onoj formi u kojoj je već usvojen u Domu naroda parlamenta BiH, on će, kao član Upravnog odbora UIO, kao SNSD-ovi poslanici glasati za takav zakon u Predstavničkom domu.

FENA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4