fbpx

Pacino smatran preniskim, Brando morao je na probna snimanja, a Coppola umalo zamijenjen.

francis ford coppola ap

 Coppola: Nisam vidio te filmove godinama. Ponovno gledanje bilo je vrlo emotivno iskustvo

Postava legendarnog mafijaškog filma Kum, zajedno sa približno 6.000 gledalaca, na zatvorenoj je projekciji u New Yorku u subotu ponovo, na 45. godišnjicu snimanja filma, pogledala to Oscarom nagrađeno djelo koje je u međuvremenu preraslo u klasik filmske umjetnosti.

Al Pacino smatran je preniskim, Marlon Brando, koji je umro 2004. godine, morao je na probna snimanja, a režiser Francis Ford Coppola u nekoliko je navrata umalo bio zamijenjen jer je vladalo veliko neslaganje između njega i studija, Paramount Picturesa.

Coppola, Pacino, Robert De Niro, Diane Keaton, James Caan, Talia Shire i Robert Duvall pogledali su Kuma (1972.) i Kuma II (1974.) na zatvaranju Tribeca film festivala.

„Nisam vidio te filmove godinama. Ponovno gledanje bilo je vrlo emotivno iskustvo“, kaže Coppola.

Besplatno probno snimanje

On se prisjetio nekih detalja sa snimanja, kako studio Paramount nije htio Branda jer je imao reputaciju teške osobe te su se bojali kako bi mogao poremetiti snimanje. Brando je na kraju dobio Oscara za glavnu ulogu don Vita Corleonea.

Studio se kasnije složio angažirati Branda, ako prođe probno snimanje besplatno i ako se obaveže da neće uzrokovati nevolje.

Na njemu je briljirao dubokim hrapavim glasom, poput šapta, obrazima buldoga i nauljenom kosom. Tri sedmice kasnije i dalje je bilo problema.

„Studio je mrzio Branda. Smatrali su da mumlja i nije im se sviđao film. Sve je izgledalo dosta mračno,“ rekao je Coppola.

Pacino, koji je glumio sina Michaela Corleonea, nije prošao ništa bolje. Zbog svog niskog rasta morao je i on na probna snimanja, a studio je htio Roberta Redforda ili Ryana O'Neala. Coppola je inzistirao na anonimcu koji izgleda kao italijanski Amerikanac.

Bio je uporan jer je, kako je rekao, svaki put kad bi pročitao scenarij imao pred očima sliku Pacina.

Pacino je kazao kako je isprva žarko želio ulogu Sonnyja, a Coppola je ludio gurajući ga u ulogu Michaela.

Film je Pacina lansirao u jednog u najnagrađivanijih glumaca njegove generacije.

Sreća prati hrabre

Sreća je pak odigrala ulogu u nekim od najupečatljivijih scena filma.

Tako je onu u kojoj Corleoneova supruga priznaje kako je pobacila bebu iz straha zbog kriminalnih aktivnosti svog supruga sugerirala glumica Talia Shire.

A maca koju Brando gladi u prvog sceni filma bila je vrlo spontana trenutna odluka.

„Naprosto sam mu gurnuo mačku u ruke. Bila je to neka mačka iz studija“, dodao je Coppola.

Danas takav film ne bi mogao biti snimljen, rekao je Coppola, jer bi studiji odbili angažirati se u tom projektu čiji je prvi dio koštao šest, a drugi između 11 i 12 miliona američkih dolara.

Dva filma dobila su devet Oscara, a njihova priča o stvaranju mafijaške porodice Corleone postala je filmski klasik.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU