fbpx

Neke od njih nikada nisu dobile “pravu priliku”, neke je životni put odveo u nekom drugom smjeru pa im je gluma bila i ostala sporedna stvar. Bilo kako bilo, ove glumice se nisu pretjerano pojavljivale na bisokopskom platnu, ali se i danas sjećamo filmova i uloga koje su tumačile.

dragana mrkic

Radmila Teodorović 

radmila teodorovic

U svojoj filmskoj karijeri ostvarila je samo jednu značajniju ulogu. U legendarnoj TV seriji „Otpisani” još 1974. godine bila je Lili. Ova svestrana umjetnica zapravo nikad nije ni bila glumica, već balerina, a u pomenutoj seriji prihvatila je ponudu režisera Aleksandra Đorđevića i nastupila kao naturščik.

Rođena je u Beogradu gdje je završila Baletsku akademiju u klasi Nine Kirsanove, ruske primabalerine i koreografkinje. Kao solista nacionalnog baleta igrala je širom svijeta, u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Rusiji, Japanu. Baletsku karijeru završila je 1979. i preselila se u Italiju gdje je radila kao profesorka baleta i koreografkinja. Iz Italije se dvadesetak godina kasnije seli u Ameriku, tačnije u Fort Vejn. U tom gradu i danas živi. Trenutno predaje balet na tamošnjoj akademiji, a bila je i njen direktor u dva navrata. Udata je i pored svog prezimena dodala i Novosel.

Željka Cvjetan

zeljka cvjetan

Ako se sjećate ljubavne priče između Savke i Matića (Dubravko Jovanović) u kultnoj seriji „Sivi dom”, Savku je igrala Željka Cvjetan kojoj je to bila i najznačajnija uloga u karijeri. Onda je 3. jula 1991. otišla “samo” na odmor u Ameriku. Danas živi u Los Anđelesu. Zaposlena je u „Univerzal studiju” u Holivudu na postprodukciji filmova. U Americi je krenula od početka, radila je kao kelnerica ali je kasnije nastavila školovanje i magistrirala na Univerzitetu za pozorište. Radila je na Američkoj glumačkoj akademiji, bila je asistentkinja, prevodilac, profesorka srpskog jezika. Već 23 godine udata je za Borisa Gotinskog i ima kćerku Ninu i sina Marka. Igrala je u filmovima “Igmanski marš”, “Oktobarfest”, “Kolubarska bitka”, “Prokleta je Amerika”, a u Americi u seriji “Juding Emy” i filmovima “War of the Angels”, “Robbery Homicile Division”.

Rođena je 5. juna 1963. u Beogradu. FDU završila je u klasi profesora Arsenija Jovanovića zajedno sa Dubravkom Jovanovićem, Vladanom Savićem, Majom Lalević, Borom Kandićem.

Dragana Mrkić

dragana mrkic

Scena u filmu “Oficir s ružom” kada se Ljiljana kupa u kadi sa Matildom Ivančić (Ksenija Pajić) koja joj kasnije otima dečka Petra (Žarka Lauševića) izazvala je mnogo polemika među filmskim kritičarima ali i među gledaocima u tadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji. Ljiljanu je igrala Dragana Mrkić. Rođena je 23. januara 1966. u Beogradu. Na FDU je diplomirala 1987. u klasi profesora Predraga Bajčetića. Značajne uloge imala je u filmovima “Iskušavanje đavola”, “Pogled s Ajfelovog tornja”, “Gledaj me”. U okviru rada sa djecom režirala je do sada pet predstava. Ima status slobodnog dramskog umjetnika, živi u Beogradu, nije udata i nema djece.

Ana Simić

ana simic

U filmu “Nije lako s muškarcima” igrala je malu plavu Anu, kćerku Gordane Dilkić, odnosno Milene Dravić. Nakon toga nastupala je u jednoj epizodi “Boljeg života” i koju godinu kasnije u TV seriji “Britanski gambit”. A onda je nestala sa TV ekrana.

Ana Simić rođena je u Beogradu 9. avgusta 1965. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i dva razreda gimnazije i bila član Omladinskog dramskog studija RTB. Kao najmlađi student upisala je i diplomirala na FDU u klasi profesora  Minje Dedića. Svoj prvi stalni angažman dobila je u Narodnom pozorištu u Užicu. Od 1997. stalni je član Pozorišta na Terazijama. Udata je za glumca Gorana Smakića, člana Užičkog narodnog pozorišta, imaju sina Davida.

Vlasta Knezović

vlasta knezovic

Rođena je 28. februara 1948. u Varaždinu. Poslije raspada SFRJ nastavlja da glumi u Hrvatskoj. Osim glume bavi se i slikarstvom. Imala je više izložbi širom Hrvatske. Kao dijete vojnog lica, u Beogradu je završila školu od prvog do četvrtog razreda, živjela je u Balkanskoj ulici. Do 1984. bila je udata za zagrebačkog glumca Predraga Petrovića. Iz tog braka ima kćerku Bojanu, takođe poznatu zagrebačku glumicu.  Igrala je u serijalu “Rad na određeno vrijeme” po kojem je i najviše pamte, kao i “Prosjaci i sinovi”, “Velo misto”, “Tale”, a danas se može vidjeti u TV seriji “Bitange i princeze”.

Izvor: etrafika.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU