fbpx

hedy lamarr

Židovski muzej u Beču postao je vlasnik vrijedne kolekcije američke glumice i inovatorice austrijskih korijena Hedy Lamarr.

Uz pomoć prijatelja muzeja iz SAD-a ova je kulturna ustanova, koja se nalazi u vlasništvu Bečkog holdinga, uspjela otkupiti zbirku od njezinog sina Anthonyja Lodera. Krajem prošle godine Židovski muzej organizirao je i izložbu posvećenu životu i djelu Hedy Lamarr.

Osim fotografija, osobnih pisama, dokumenata i odjevnih predmeta kolekcija sadrži i nacrte sustava za navođenje torpeda izmjenjivim frekvencijama kojeg je Hedy Lamarr razvijala s američkim skladateljem Georgeom Antheilom. Taj se izum smatra pretečom modernih bežičnih tehnologija kao što su Bluetooth i Wi-Fi.

Predmete iz ostavštine Hedy Lamarr bečki Židovski muzej namjerava izložiti u novom muzeju koji će biti posvećen životu i djelu ove čuvene Bečanke, a za koji trenutačno traži prikladan prostor.

Preminula je 2000. godine u SAD-u, a dobila je počasni grob na središnjem groblju u austrijskoj prijestolnici. Grad Beč od 2018. godine dodjeljuje nagradu Hedy Lamarr za najbolje inovatorice

voxfeminae.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU