fbpx

Mira Furlan

Ovo vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umjetnike.

Ovo vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, a idealna umjetnica našeg doba je Kim Kardashian, rekla je glumica Mira Furlan pred svoj dolazak na književni regionalni festival “Krokodil”, koji se održava sljedećeg vikenda u Beogradu.

Autentična zvijezda jugoslovenske kinematografije svojim ulogama je obilježila deceniju pred raspad velike zemlje i njene umjetničke scene. Mira Furlan već godinama živi u SAD, gdje je ostvarila nekoliko uloga, među kojima se izdvaja ona u holivudskom serijalu “Babilon 5”.

Glumica u Los Anđelesu predaje na Odsjeku “Liberal art and science” njujorške Akademije za film. Mira Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Anđeles stigli iz različitih dijelova svijeta.

“Mnogo učim od njih jer svako od njih gleda svijet iz svog specifičnog ugla. Moji studenti su stigli iz Pakistana i Saudijske Arabije do Rusije, Kine i Indije… Perspektive su uvijek različite i naši razgovori na časovima su intenzivni i dinamični”, kaže Mira Furlan.

Prema njenim riječima, studenti joj daju uvid u svijet novih tehnologija i socijalnih medija, navodi Tanjug.

“To je sasvim novo polje za mene. Jednostavno se bojim socijalnih medija i prema njima osećam nesavladivu antipatiju. U školi predajem razne zanimljive predmete. Ne predajem glumu već sam dio takozvanog “liberal art & science” odsjeka. Moja obaveza je da naprosto čitam i učim nove stvari što je za osobu mojih godina korisno i zdravo. Moja baka je uvijek govorila da čovjek treba da vježba svoj mozak. Važno je ne zarđati”, kazala je Mira Furlan.

Kaže da nam je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama života i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.

“Ovo vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umjetnike. Pada mi na pamet Kanye West i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardashian je idealna umjetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umjetnosti?”, kaže Mira Furlan.

Kaže da vrlo malo prati kinematografije zemalja nastalih nakon raspada SFRJ.

“Tu i tamo nešto pogledam. Nemam pravi uvid u stanje stvari. Ne bih se usudila da ocjenjujem protagoniste tih kinematografija. Znam da sam uživala snimajući sa Goranom Markovićem, Stefanom Arsenijevićem i Danisom Tanovićem ovih posljeratnih godina. Sjetila sam se na tim snimanjima nekog zaboravljenog dijela sebe i nekog vremena koje je zauvijek izgubljeno”, navela je ona.

(Agencije)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU