fbpx

2e5d8b9e384d539bb8e4d7568a4db1dd L

 Rembrant van Rajn - Saul i David

Tako niko ne može da porekne da Rembrantove slike pružaju uživanje u obojenoj pojavi kao takvoj, uživanje, koje je u različitim epohama svakako različito.

Njegova strast za lepotu lepih stvari, za oružje i nakit, za stare tkanine s njihovim zamućenim i njihovim žarkim bojama, za čulno uzbudljive egzotične kuriozititete - ta strast zahteva i od površine slike, kao od simfonije boja, lepotu ravnodušnu prema svekolikom “značenju“, prema svekolikom, njome izraženom smislu njenih objekata.

Tu se afirmiše čist artizam, nezavisan od središnje ili celokupne vrednosti dela, tu on traži lepotu što lebdi nad ponorima i sasvim iščezava u fenomenima. U prvi mah, jedino, izgleda kao da se sa starenjem i sve većim produbljivanjem ovaj smer gubi, i u najboljem slučaju nastavlja u formi promenljivih, specifičnih tehničko-slikarskih problema, i najzad se, u slikama kakve su Jevrejska nevesta i Porodica Braunšvajgovih, bez ostatka razminjuje u vibrantnom životu celokupnog uobličenja, koji odbacuje sve pojedinačne kvalitete. U Saulu i Davidu (u Hagu), slici koja je nastala samo nešto ranije, ovi elementi pokazuju izvestan dualizam. Tu nalazimo prasak i zanos materijala i boja, takoreći jednu eudemonisičku lepotu i čisto likovno savršenstvo, koje deluje poentirano i kao da je traženo sebe samog radi. A uz to, najdublji duševni potres, golo izbijanje najintimnijeg života, koji preplavljuje svu ovu raskoš i pred kojim ona bledi.

Iz dela Rembrant

www.artnit.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU