danis tanovic 620x330

Bosanskohercegovački redatelj, scenarista i producent Danis Tanović režiraće “Uspjeh”, prvu seriju u ovom regionu koju će producirati HBO.

Scenario šestodjelne serije potpisuje Marjan Alčevski, jedan od pobjednika HBO Adria “First Draft” konkursa, a “Uspjeh” će biti i prva serija koju režira Tanović, poznat po filmovima “Smrt u Sarajevu” i “Epizoda u životu berača željeza”.

Njegov debitantski film “Ničija zemlja” (No Man’s Land), za koji potpisuje scenario i režiju, nagrađen je Oskarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film 2001. godine.

“Već dugo dobijam materijale i ponude za snimanje serija za koje mislim da su u ovom trenutku zanimljivije i inovativnije od igranih filmova, ali nijedna do sada me nije zaintrigirala. Scenario Marjana Alčevskog je sjajno napisan i zaista se radujem što je HBO prepoznao kvalitet i ponudio mi saradnju”, izjavio je Tanović.

“Uspjeh” je, kako ističu iz HBO Adrije, višeslojna drama fokusirana na snažne likove. Troje potpunih neznanaca povezaće nesrećan splet okolnosti, kad pokušaju da pomognu žrtvi nasilja i kako posljedice njihovih djela počinju da im se uvlače u svaki aspekt života, ti obični ljudi različitog porijekla odlučuju da ponovo uspostave kontrolu nad svojim životima.

To je gorka oda gradu Zagrebu, koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi, koje je isto to društvo gurnulo preko ivice. Iako na prvi pogled vrlo zagrebačka, “Uspjeh” je, kako dodaju producenti, univerzalna, slojevita priča u kojoj kroz ljubav, posao, porodicu, odanost, nesigurnost i zločin se istražuju trenutno preovladavajuća osjećanja frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čovjeka u regionu, a i šire.

Producenti serije su Ana Balentović (HBO Adrija) i Džonatan Jang (HBO Jurop), dok je produkcija povjerena produkcijskoj kući “Drugi Plan”. Izvršni potpredsjednik programa i produkcije “HBO Jurop” Entoni Rut kaže da je “Uspjeh” odlično napisana drama koja zadire ispod površine savremenog urbanog života, otkrivajući priču sloj po sloj.

“Oduševljeni smo što smo otkrili briljantnog mladog pisca u Marjanu i što možemo da poželimo dobrodošlicu Danisu u HBO Jurop povodom prve serije koju će režirati, a koja je ujedno i naša prva originalna drama iz Adrija regiona”, dodao je Rut.

Direktor HBO Adrie Marin Kariž naglašava da je cijeli HBO Adria tim izuzetno ponosan što svojim gledaocima u Hrvatskoj i regionu predstavlja prvu domaću HBO seriju i što je ona direktan proizvod “First Draft” konkursa i saradnje sa “izuzetnim autorom mlađe generacije Marjanom Alčevskim”.

“S obzirom na to da se režije prihvatio oskarovac Danis Tanović, sigurni smo da će se s onim što se na prvi pogled čini kao tipična novozagrebačka priča vrlo jednostavno poistovjetiti i naši gledaoci u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji”, rekao je on.

HBO Adria “First Draft” konkurs predstavljen je u augustu 2016. godine na “Sarajevo Film Festivalu”, kao dio “CineLink Drama” programa, pozivajući autore da prijave svoje originalne scenarije smještene na području Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Na konkurs je prijavljeno 570 scenarija. HBO Europe producira kvalitetne serije u Češkoj, Rumuniji, Poljskoj i Madjarskoj još od 2010. godine.

Nagrađivana miniserija “Ognjeni grm” (Burning Bush), kao i vrhunske dramske serije “Lagodan život” (Aranyélet), “Mamon”, “Pakt”, “Shall We Kiš”, “Čopor” (Wataha) i druge osvojile su kritičare i gledaoce u zemljama iz kojih potiču, ali i pobudile interes na međunarodnoj sceni.

(Tanjug)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU