fbpx

Nova plastična novčanica od deset funt sa likom Džejn Ostin, jedne od najomiljenijih britanskih spisateljica, puštena je juče u opticaj.

ac8002c0032fb18b829e94407fe4c3ab

Izuzimajući kraljicu čiji portreti su na svom britanskom novcu, Džejn Ostin je tek treća žena koja se nalazi na nekoj britanskoj novčanici u savremeno doba, poslije Florens Najtingejl i drušvene reformatorke Elizabet Fraj. Ostin je izabrana nakon kampanje za veće predstavljanje žena.

Nova novčanica predstavlja najnoviji pokušaj Banke Engelske da napravi bezbjednije novčanice. Ona je odštampana na polimeru, kao i nedavno izdata novčanica od pet funti na kojoj se nalazi Vinston Čerčil.

Pored portreta Džejn Osten koji je naručio njen nećak 1870, na banknoti je i citat iz romana "Gordost i predrasuda": "Izjavljujem da na kraju nema većeg zadovoljstva od čitanja".

Novčanica je izdata u godini kada se obiljeležava 200 godina od smrti slavne spisateljice. Džejn Ostin, koja je imala 41 godinu kada je umrla, 18. jula, 1817, pisac je omiljenih djela kao što su "Razum i osjećajnost" i "Gordost i predrasuda" i druga.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU