fbpx

Hvatači snova su najfascinantnija tradicija Indijanca Sjeverne Amerike.

tumblr static tumblr static sunset dreamcatcher

Istorija i legende

Hvatači snova su najfascinantnija tradicija Indijanca Sjeverne Amerike. Tradicionalni hvatač snova je namjenjen da zaštiti čovjeka od loših snova i da mu podari dobre snove. Indijanci vjeruju da je noćni zrak ispunjen i dobrim i lošim snovima. Kada hvatač snova visi iznad ili pored kreveta, tada hvata snove koje protiču kroz zrak.

Pozitivni snovi, kroz rupu u sredini hvatača snova, klize nježno preko perja na osobu koja spava, da ponekad spavač i ne zna da sanja. Loši snovi se zapetljaju u mreži i iščeznu sa prvim svjetlom dana.

Hvatači snova su dio indijanske kulture generacijama. Oblik hvatača snova je krug, a mnogi Indijinaci su oblik kruga najviše poštovali jer simbolizuje snagu i jedinstvo. Veliki broj simbola njihove kulture i tradicije se zasniva na obliku kruga tako da je jedan od tih simbola i hvatač snova.

Legende:

Ojibwe legenda o hvataču snova

U ovoj legendi Asibikaashi (pauk žena), pomaže Ojibwe plemenu da povrati sunce. Žena pauk je pomagala Ojibwe plemenu tako što je štitila djecu od noćnih mora hvatajući zrake sunca u svoju mrežu. Ali, kada je pleme krenulo da se kreće po mnogim drugim mjestima, nije mogla više da im pomaže pa je naučila žene iz plemena kako da pletu mrežu za snove.

Wendat legenda o hvataču snova

Jednog dana, jedan mladić je lutao kroz šumu tražeći nekakvu večeru. Međutim, ovog puta nije pronašao ništa za jelo, pa je umoran i gladan odlučio da ipak prespava u šumi. Nakon dugog lutanja i traženja skloništa pronašao je mračnu pećinu duboko u šumi. Ali, u pećini je bila strašna zvijer. Kad je vidio zvijer krenuo je bježati iz šume. Uspio je pobjeći ali od tada nije mogao spavati. Svaku noć je bio budan i više nije imao mira. Jedne noći je sjeo na drvene stepenice i zaspao. Ujutru se probudio naspavan i raspoložen, a iznad njega je bila ispletena paukova mreža kroz koju su prolazile zrake sunca. Od tada, nije više imao nesanice i loše snove.

Lakota legenda o hvataču snova

Iktomi, mudri duh, pojavio se jednog dana u snu jednog Lakota šamana. Ljuljajući se, pričao je sa njim o točku života. Objasnio mu je da postoje snage koje nas pokreću i tjeraju naprijed, i one koje nas sputavaju. Kad je završio priču, dao mi je svoju mrežu i rekao: „Ova mreža će ti pomoći da ispuniš svoje snove i vizije. Ona će hvatati dobre ideje, pomagati ti da ostvariš svoje planove i riješavati probleme.“ Poslije ovog sna šaman je koristio hvatač snova da ga čuva od loše energije.

Link: Kako napraviti hvatač snova

Autor: Jelena Jevđenić

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU