fbpx

merlinka vorhol

Foto: Carlo Allegri

Portret Merilin Monro američkog umjetnika pop arta Endija Vorhola prodat je za 195 miliona dolara, što je najveća cijena koju je je jedno umjetničko djelo 20. vijeka dostiglo na aukciji.

Portret je prodat za četiri minuta po tačnoj cijeni od 195,04 miliona dolara, uključujući troškove, u prepunoj sali aukcijske kuće Kristi na Menhetnu.

Riječ je o djelu „Shot Sage Blue Marilyn“ koju je Vorhol naslikao 1964. godine.

Čuvena slika, koja je do juče bila u vlasništvu ciriške fondacije Tomas i Doris Aman bila je procijenjena na 200 miliona dolara.

Fondacija će prihod namijeniti poboljšanju života djece širom svijeta kroz zdravstvene i obrazovne programe.

Vorhol (1928-1987) smatra se jednim od najvažnijih prestavnika pop arta. Slikao je omote za više prehrambenih proizvoda, među kojima je i Koka kola. Poznat je i po portretima holividskih ikona, a dizajnirao je i omote za dva albuma Rolingstonsa.

Umjetničko djelo 20. vijeka koje je do sada držalo rekord najskuplje prodatog na aukciji bila je slika Pabla Pikasa. Jedna od varijacija “Žena iz Alžira” u maju 2015. dostigla je cijenu od 179,4 miliona dolara.

Agencije

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU