fbpx

man body sketch 9

 foto: paintingvalley.com

Na nesreću, ne možeš ništa saznati o muškarčevom mozgu time da promatraš njegovo tijelo. Kad izbliza promatraš tijela muškaraca moraš se prisjetiti da ono što vidiš apsolutno nema nikakve veze s onim što ćeš dobiti
I.

Baš su atraktivna, ta tijela muškaraca.

 Počet ćemo s vratom. Najbolji vrat je onaj koji je dovoljno tanak i koji te istog časa neće podsjetiti na riječ bik. Taj isti vrat bi trebao biti dovoljno dugačak kako se ne bi stekao utisak da se glava direktno nastavlja na tijelo. Primjerci muškaraca bez vrata najčešće se mogu naći u nogometnoj ili hokej uniformi. Teško ga se može zamisliti u običnoj odjeći s ovratnikom i kravatom.

 Na dobrom vratu Adamova jabučica je vidljiva, ali nije šiljata. Ne privlači na sebe pažnju time što previše strši ili previše skače gore dolje. Ne smije imati previše ožiljaka zbog čestih nezgoda oko brijanja. Veće vene na svakoj strani vrata mogu biti vidljive, ali osim u situaciji ekstremnog stresa, ne smiju biti previše istaknute. U tim venama možeš ponekad vidjeti kako pulsira krv. To bi trebalo izgledati tako da te ispuniti nježnošću, a ne da izazove mučninu, odvratnost ili čak ubilačku želju. Imaj na umu da je jedna od tih žila, žila kucavica.

 Ispod vrata su ramena koja su neophodna za dizanje teških objekata poput klavira, frižidera, ali i da bi nosila težinu cijelog svijeta. Snaga gornjeg dijela tijela kod muškaraca je tri puta veća nego kod žene. Ta široka i impozantna ramena prirodna su površina za tvoju glavu kad spavaš, plačeš ili plešeš. Ne postoji ništa bolje od para čvrstih ramena na kojima se možeš osjećati nježnom, tetošenom i zaštićenom.

 Jednako dobra za plakanje su prsa. Mnoga muška prsa imaju u sredini malu udubinu u koju će se, ako dovoljno dugo plačeš, tvoje suze skupiti kao u mali bazen. Prsa moraju imati razvijene pektoralne mišiće, tako dobro formirane da se ni u kom slučaju ne mogu zamijeniti za grudi. Neki muškarci mogu tako napeti svoje pektoralne mišiće da poskakuju kao mali psići. To te može zbuniti, isto kao i muške grudi koje su skladnije od tvojih.

 Iako muške bradavice nemaju nikakvu poznatu funkciju, privlačne su na svoj način. Grudi bez bradavica bile bi nešto kao lice bez očiju.

 Dlake na prsima ti se mogu svidjeti ili ne, to je pitanje osobnog ukusa. Najbolja su ipak prsa koja su negdje na sredini između dva ekstrema. Potpuno gola prsa previše su skliska i mogu proizvesti neugodni zvuk sisanja kad na njih pritisneš svoje znojne grudi. Dok je s druge strane debeli prostirač od crnog krzna ljeti daleko od ugodnog. Poznato je da muškarci čije dlake strše izvan ruba njihovih košulja neobično vole zlatne privjeske, sintetične tkanine i prstenove na malom prstu.

 Unutar prsiju je naravno nastanjeno srce. Nemoj misliti da je muško srce u osnovi jednako kao i žensko. Postoje mnoge teorije o najboljim načinima kako stići do muškog srca. Slobodno pokušaj jednu ili sve od tih varijanti, ali upozorit ću te da će u biti taj put ostati jednako misteriozan kao i ono što ćeš najvjerojatnije naći kad tamo stigneš. Neki muškarci imaju kamenje na mjestima gdje bi trebalo biti srce. Drugima tamo zjape rupe.

 Od 204 kosti u muškarčevom tijelu, dvadeset i četiri kostiju su rebra, dvanaest na svakoj strani. Gledajući izvana, ne bih se usudila to potvrditi. Jedan od dvadeset i četvero ljudi ima dodatno rebro i ta osoba je najčešće muškarac. Dobro razmisli prije nego li pripišeš previše simbolične vrijednosti toj činjenici.

 Trbuh bolje izgleda bez dlaka. Iako ne treba baš izgledati kao rifljača, isto tako ne smije visiti preko remena. Kad pritisneš svoje uho na trbuh, možda ćeš čuti zvižduk ili žuboranje. Nešto slično plimi kad ulazi u podzemnu spilju. To je vjerojatno zbog toga što muško tijelo sadrži više vode od ženskog. Ili možda dotični ima čir na želucu, čemu su muškarci skloniji od žena.

 Ispod trbuha je pupak koji bi uvijek trebao biti uredan i čist. Trebala bi biti u stanju da u njega staviš jezik, a da pri tome ne dobiješ želju za povraćanjem.

 Bočne kosti trebaju biti čvrste, ali ne toliko izražene da ti ostavljaju modrice. Njegove kosti mogu izdržati pritisak od 24.000 funti na kvadratni inč, ali tvoje to ne mogu. Muška zdjelica je uža od ženske i formirana je u obliku srca. Sudski stručnjaci smatraju da je oblik zdjelice najbolji pokazatelj spola neidentificiranog kostura.

 A onda su tu genitalije. To je područje gdje obično ima najviše gužve.

 Prosječna dužina penisa u erekciji je četrnaest centimetara. Nijedan muškarac ne voli da ga se smatra prosječnim. Bolje mu je i ne spominjati da je penis afričkog slona u erekciji težak 30 kg a dugačak 2 m.

Ali veličina očito nije važna. Umjesto toga divi se toj koži bez pora. Isto tako boji koja je tamnija od kože na ostalim dijelovima tijela, ponekad s ljubičastim odsjajem. Razveseli se elastičnoj energiji s kojom se penis oslobađa iz svog kaveza od odjeće tako da se čini kao da te se nikada neće zasititi.

 Zgodno je vidjeti penis koji se svija malo udesno ili ulijevo. Onaj koji izgleda kao da ti klima ili namiguje, sve dok iz njega ne iscuri jedna pristojna kapljica, zasigurno će te očarati. Mnogi muškarci daju svojim penisima imena od milja. Tu je mušku budalaštinu najbolje smireno tolerirati. I nikako nemojte ta imena odavati svojim prijateljicama.

 Ugnježđene iza penisa su mošnje. Smeđe, naborane, s tek ponekom dlakom, one predstavljaju osjetljivu vrećicu iz koje vire testikli.

Nemoj se prestrašiti kad opaziš da testikli plutaju unutar mošnji kao da su tvrdo kuhana jaja. Tu, unutar testikla, radi se sperma. Samo se sjeti činjenice da je u ženinim jajnicima kod poroda prisutno samo 400 jaja, a da zdrav muškarac u toku svog života proizvede 400 biliona novih spermatozoida. Ne možeš a da se ne diviš takvoj industriji.

II.

 Iako je muški torzo sam po sebi zanimljiv (evocirajući, kao što to često čini, sliku škrinje s blagom punu misterioznih organa, kompliciranih kanala i jakih vodoinstalaterskih pipa), priključci koji iz njega izlaze su isto vrijedni poštovanja. Oni muškom tijelu daju veće područje kretanja.

 Može biti da su ruke ono za čime najviše čezneš. Ruke sa svojim čvrstim bicepsima bez dlaka. Koje dodaju loptu, dižu šalicu s kavom ili telefonsku slušalicu. Ili poravnjuju plahte. Ruke sa svojim čvrstim napetim tricepsima, pružene prema tebi, omotavaju se oko tebe i ne ispuštaju te. Dobro obrati pažnju na zglobove. Prošarani plavim venama, s malim kostima, ranjivi, osjetljivi, odmaraju se na stolu. Svako objašnjenje je moguće.

 Bez obzira da li su prsti ruku dugački, kratki, tanki ili debeli, trebaju biti nježni, ali ipak snažni. Idealno je da su kod muškarca svi prsti na broju. Ipak, muškarac kojem fali poneki prst moći će ispričati makar jednu zanimljivu priču. Bježi od ruku išaranih ožiljcima ili ruku koje su često stisnute u šake. Muške ruke su obično tople. To je zato jer je protok krvi jači u muškim nego u ženskim rukama. Budi sumnjičava prema muškarcu koji najčešće ima hladne ruke. Protok krvi je kod njega vjerojatno spor i slabašan. Muškarci s rukama kao kukama za meso ne bi smjeli biti zubari, neurokirurzi ili mađioničari.

 Od 656 mišića u muškom tijelu vjerovatno ćeš se najviše diviti bedrenim mišićima. Muško bedro u pokretu nešto je šta će te zasigurno jako razveseliti. Omotani oko femura, najveće kosti u tijelu, su sartorius, rectus femoris i vastus, uključujući externus i internus. Ti su mišići slični cvijeću: cijenit ćeš ih iako ti nisu poznata njihova latinska imena. Kad su ti mišići u pokretu, pogled na njih može biti dovoljna naknada za sve ostale nedostatke.

 Ispod bedra su koljena koja su rijetko privlačna i često prouzrokuju čudne, neočekivane zvukove. Kao da nešto pucketa ili iskače iz svog mjesta. To se često događa muškarcima određene dobi koji su se bavili sportom i može biti povod za dugačke, dosadne diskusije o hrskavici, uljima za masažu i slavnim nogometašima čije su karijere bile uništene čestim povredama koljena. Kod nekih muškaraca njihove čašice na koljenima često iskaču iz zgloba. Oni očekuju da ih ti vratiš natrag na svoje mjesto, a da se pri tome ne onesvijestiš.

  Kost u koljenu je povezana s potkoljenicom, koja se latinski zove tibia. Potkoljenice potpuno odraslog čovjeka ne bi smjele biti pokrivene krastama ili modricama. Naravno ukoliko te povrede nisu nastale za vrijeme veranja po stijenama, splavarenja po bijelim vodama ili puzanja pred tobom moleći te za milost, oproštenje ili makar još jednu šansu.

 Nožni bi zglobovi trebali biti snažni i čvrstih kostiju. Muškarci čiji nožni zglobovi nisu takvi, imaju sklonost da se posluže tom malom slabošću kao izgovorom za izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti uključujući klizanje, šetnju po mjesečini, iznošenje smeća i šišanje trave.

Pod uglom od 90 stupnjeva na gležnjeve su pričvršćena stopala. Ona ti se ili sviđaju ili ne. Nakon godina zapuštenosti i zlostavljanja, stopala nekih muškaraca dekorirana su žuljevima, zadebljanjima i kurjim očima. Stopalo se sastoji od dvadeset i šest malih kostiju i kod nekih muškaraca sve su te kosti odreda deformirane i kvrgave. Nokti su često žuti i tako čvornati da ih je nemoguće rezati normalnim načinom. Neki su muškarci osjetljivi i nisu uspjeli pošteno poštucati nokte na nožnim prstima zadnjih dvadeset godina. Njihovi prsti su često dlakavi, drugi prst je dulji od palca, a mali je prst deformirana škrba koja sliči mrtvom pužu balavcu. Muškarci s ružnim stopalima nemaju pravo očekivati da ćeš ti ta stopala masirati, ljubiti ili lizati. Muškarci s ružnim stopalima moraju potrošiti mnogo novaca na cipele i čarape koje bi u principu trebali skidati samo po mraku.

III.

 Kad se već toliko uzbuđenja događa s prednje strane, može biti smirujuće promatrati muška tijela otpozada.

 Gledano iz tog ugla, možete vidjeti zatiljak u najboljem svjetlu. Slično ručnom zglobu, zatiljak zrači osjetljivošću i ranjivošću. U tome i leži njegova moć. Najbolje ga je promatrati onako slučajno, kada nije ni svjestan da ga se promatra. Iznenadni pogled na pahuljasti zatiljak muškog vrata sagnutog nad knjigom u žutom krugu svjetlosti lampe može prouzročiti napad ljubavi u tvom sentimentalnom grlu, u tvom zaprepaštenom srcu.

Sama leđa trebaju biti što manje dlakava. Muškarcima dlakavih leđa često je neugodno zbog te neprikladne rutavosti i kad skidaju košulju obično se pretjerano ispričavaju.

 Leđa bez dlaka daju dovoljno mogućnosti za divljenje i istraživanje te velike neprekidne površine kože. Jedan centimetar kože sadrži 8 miliona ćelija, 300 žlijezda znojnica, 65 dlaka, 6 metara krvnih žila i 20 miliona mikroskopskih grinja. Koža, najveći dio ljudskog tijela, kod prosječnog muškarca pokriva teren od sedam kvadratnih metara i teži pet kila. Da bi potvrdili tu informaciju, kožu bi trebali skinuti i onda je izmjeriti. To nije posao za amatere jer je procedura neregularna i šanse da sve to uredno vratiš natrag na svoje mjesto gotovo su nikakve. Bolje bi bilo da u sve to samo slijepo vjeruješ, isto onako kako si godinama slijepo vjerovala da su muškarci snažniji, hrabriji, manje emocionalni, racionalniji, bolji u matematici i da im svi tehnički poslovi prirodno idu od ruke.

 Poželjno je da koža bude glatka i relativno bez mana. Nemoj zaboraviti da je muškarčeva koža deblja od ženske. Sada ti je sigurno puno toga jasnije.

 Na samoj sredini leđa nalazi se kralježnica sa svojih dvadeset i šest kralježaka, od kojih najveći izgledaju kao zglobovi na prstima, a najmanji kao grašak. Sa svake strane kralježnice je latissimus dorsi, najveći mišić u ljudskom tijelu. To je mjesto gdje, ako uporno posmatraš, možeš uhvatiti trenutak legendarnog trzaja leđnog mišića. Na dnu kralježnice su često dvije veće rupice koje uvijek pozivaju na osmijeh ili prijateljski poljubac.

 Svi muškarci vole da im se masiraju leđa. To nije neugodno ni za koju stranu, ali nemoj pri tome zaboraviti da ako to učiniš jedanput on će očekivati da to radiš cijelo vrijeme. Prije nego što ponudiš taj servis na redovnoj bazi, osiguraj se da je on spreman na reciprocitet barem jedanput tjedno.

 Leđa bi se prirodno trebala sužavati prema struku. Muškarci bez struka još uvijek mogu biti dobro društvo, ali je za vrijeme šetnje nešto teže obaviti svoju ruku oko njegovog struka. Čak i muškarci s uskim strukom ponekad imaju na tome mjestu naslage sala koje sa simpatijom nazivamo ljubavnim kvakama. To ne mora uvijek biti neprivlačno, a u situacijama koje traže čvršći stisak, to može biti čak korisno. Muškarci s vrlo uskim strukom i vrlo širokim ramenima će ti vjerojatno ići na živce jer se uvijek prave važni.

 Zovite ga kako hoćete, ali kad se gleda straga, muško dupe je najčešći fokus pažnje. Mozda je to i jedini razlog što čini gledanje profesionalnih sportova podnošljivim. Gluteus maximus je najsnažniji mišić u tijelu i kao takav zaslužuje puni respekt. Dupence nadalje mora biti potpuno bez dlaka i bez prištića. Ne smije biti ni vrećasto ni pljosnato, a ne smije ni previše stršiti. Muškarci bez dupeta imaju problema sa spadanjem hlača. Bez obzira na njegovu veličinu, prorez na dupetu ne smije biti vidljiv iznad gornjeg ruba hlača. Ovaj uvređujući spektakl možeš vidjeti u slučaju vodoinstalatera kad kleči u tvojoj kuhinji i popravlja cijevi ispod sudopera. Također na parkiralištima kod muževa i tatica dok se saginju da stave špeceraj u gepek.

 Činjenica je da mnogi muškarci izgledaju bolje u odjeći. To nije karakteristika samo muškaraca. Ta se činjenica odnosi i na žene, samo s tom razlikom da žene uglavnom to shvaćaju, a muškarci ne.

IV.

Kruna muškog tijela, nešto poput zvijezde na vrhu božićnog drvca je, naravno, glava. Glave nekih muškaraca nisu u skladu s njihovim tijelima. Neki mali, mršavi muškarci imaju velike, debele glave. Dok drugi, mišićavi i visoki, imaju male glave koje se uvijek pomalo njišu. Neki muškarci lijepih tijela imaju ružne glave i obratno. Problemi koji nastaju iz takvog nesklada uglavnom su samo estetske naravi.

 Osnovna baza glave je lubanja. Ona se sastoji od dvadeset dviju velikih i malih kostiju koje bi trebale biti uredno spojene bez previše kvrga ili brežuljaka. To je od posebne važnosti za ćelavce ili za one koji su iznenadno dobili neodoljivu želju da ošišaju glavu.

 Unutar glave se nalazi nekoliko zanimljivih, ali potencijalno problematičnih stvari. Svakako nisu nevažne oči, koje bi trebale biti sjajne i tople, prepune obećanja i muškosti. Oči nekih muškaraca su iskričave. Možeš se utješiti podatkom da poslije smrti sve oči promjene boju i obično postaju mutne zeleno-smeđe boje.

 Iz ušiju nekih muškaraca rastu dlake u neurednim snopićima. To možeš uzeti kao razlog zašto muškarac ne čuje niti polovicu onog šta mu govoriš: njegove su uši začepljene dlakom. Ali je činjenica da muškarčev sluh nije izoštren kao ženin. To objašnjava zašto on nikad ne čuje kad zvoni telefon, laje pas ili kad se beba rasplače usred noći.

 Nos ne smije biti tako velik da se osjećaš ponukana ponuditi mu adresu plastičnog kirurga. Ne smije biti crven i pun kvrga ili upadljivo iskrivljen zbog toga što je bio slomljen sedamnaest puta. Nos s nekima od tih ili čak svim svojstvima čista je parodija nosa i ne može ga se uzeti za ozbiljno. Nos mora dobro funkcionirati sam od sebe, a ne da mu je svaki čas potrebno uštrcavati kapljice. Ili da neprekidno trubi u maramicu. Mora funkcionirati potiho, bez da na sebe navlači nepotrebnu pažnju. Muškarci koji glasno dišu ići će ti toliko na živce da će ti čak biti teško sjediti s njima u istoj sobi. Muškarce koji hrču treba uljudno obavijestiti da sada postoje kirurški zahvati koji će ispraviti problem.

 Ispod nosa su usta, mjesto gdje se događa puno toga zanimljivog. Količinu sline u ustima uvijek bi trebalo kontrolirati. Muškarce koji sline i bale ne možeš izvesti među ljude. Usne bi trebale biti mekane, vlažne i ne vječno ispucane. Nije potrebno da zubi budu savršeni i bijeli kao biseri, ali bi svi trebali biti na broju, u najmanju ruku oni prednji. Jezik mora biti okretan i ne prevelik. Ne bi smio izgledati kao da sam od sebe mlatara okolo. Nikad nemoj gledati jezik odozdola jer je ta strana jezika, jednako kao i kod žena, prilično odvratna. Mišići jezika pričvršćeni su za jezičnu kost formiranu u obliku potkove i to je jedina kost u tijelu koja ne dodiruje drugu kost. U slučaju smrti davljenjem, jezična je kost obično slomljena ili zdrobljena i njezino stanje često pruža korisnu evidenciju kod istrage ubojstva.

 Što čini jednu mušku glavu privlačnom, a drugu ne, ostaje zagonetka. Tu se radi o nečemu puno više nego samo kvaliteti i rasporedu obilježja.

Zašto ti klecaju koljena samo od jednog pogleda na muškarca na suprotnoj strani sobe pune ljudi, dok te s druge strane pogled sasvim zgodnog muškarca ostavlja potpuno hladnom, to je jedna od neriješenih misterija života, nešto poput Bermudskog trokuta ili nestanka Amelije Earhart.

 Isto se odnosi i na mozak. On te, kao i muško srce, može naizmjence zanijeti, zastrašiti ili razljutiti. Jednako kao i srce, mozak je potpuno nedokučiv. Nakon što si završila s podobnim ispitivanjem površnih karakteristika muškog tijela morat ćeš se na kraju suočiti s mozgom. Ne možeš to vječno odgađati.

 Muški mozak, kao i ženski, nije naizgled bog zna šta. Sjajeća, uvrnuta hrpa sive tvari kroz koju prolaze crvene arterije i plave vene.

Od rođenja do punoljetnosti mozak se poveća tri puta. Muški mozak je otprilike veličine dviju šaka, a teži tri funte. Prema zabilježenim podacima najteži je mozak težio 2,5 kile i pripadao je tridesetgodišnjem muškarcu. Najlakši je mozak težio otprilike jednu kilu i pripadao je tridesetjednogodišnjoj ženi. Ukoliko neki muškarac pokuša u tome vidjeti nešto simbolično, podsjeti ga da nema uzajamnog odnosa između veličine mozga i inteligencije. Objasni mu da iako je muški mozak teži od ženskog za 10 posto, ženski mozak sadrži 11 posto više moždanih ćelija. Dovod krvi u muški mozak u fazi razmišljanja manji je u poređenju sa ženskim. U svakom slučaju, neki muškarci ne razmišljaju mozgovima.

 Kapacitet ljudskog mozga je neki broj iza kojeg slijedi 6,5 miliona nula – broj koji je tako velik da bi ga se moglo rastegnuti više od trinaest puta od zemlje do mjeseca i natrag. Pošto mozak nema živaca, može ga se zapaliti, smrznuti, udariti ili isjeckati, a da on to uopće ne osjeti.

Svakog dana umire između 30.000 i 50.000 mozgovnih ćelija i one se ne regeneriraju, nego ih pojedu i probave druge ćelije. Kako muškarci stare, njihovi mozgovi propadaju dva ili tri puta brže nego mozgovi žena. Iako je ta činjenica bila dokumentirana tek nedavno, teško da će nas to začuditi.

 Na nesreću, ne možeš ništa saznati o muškarčevom mozgu time da promatraš njegovo tijelo. Kad izbliza promatraš tijela muškaraca moraš se prisjetiti da ono što vidiš apsolutno nema nikakve veze s onim što ćeš dobiti.

 Mozak nastavlja slati signale čak i do trideset i sedam sati nakon smrti. Moždani valovi, oni poslije smrti i oni prije, nešto su poput vjetra: u stvari ne možeš ih vidjeti, možeš samo osjetiti njihov efekat. Zamisli dašak toplog povjetarca iznad mirisne livade pune poljskog cvijeća kako se nježno poigrava s tvojom kosom i lagano je podiže s tvog vrata. Onda zamisli tornado kako zgrće sadržaj tvog srca i razdire ga na komadiće a zatim te komadiće razbacuje na sve četiri strane svijeta.

  Moždani valovi su vrsta električne struje. Zamisli ugodnu sobu predveče, bazene žute svjetlosti od lampe i zvuk tihe muzike u zraku.

Onda zamisli kako si stavila prst u utičnicu.

  

S engleskoga preveli Višnja Brčić i Goran Simić

zarez

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU