fbpx

 107712789 index cannabis

Poznati reper Snup Dog i Pol Gaskojn, bivši engleski fudbalski reprezentativac našli su se u centru pažnje rasprave oko toga šta je gore - kanabis ili alkohol?

Snup Dog je na društvene mreže postavio fotografiju na kojoj su Gajskon i on uz poređenje ko izgleda lošije posle 27 godina korišćenja dva različita opijata.

„Da me tako napadne, posle svega što sam prošao, stvarno nije u redu. Baš sam sae iznervirao", rekao je Gaskojn gostujući u programu Dobro jutro Britanijo na televiziji ITV.

„Ranije bi zbog toga verovatno ponovo počeo da pijem, ali sada pokušavam da se smejem".

Čak je Gaskojn pozvao da boksuju jedan protiv drugog u humanitarnom meču.

„Kanabis protiv protiv pića - idemo".

Screenshot 2019 07 04 Pol Gaskojn i Snup Dog u klinču ko je više propao

Neki misle da je Snup Dog postavio fotografiju kako bi pokazao da alkohol ima štetniji uticaj od kanabisa.

Oba opijata mogu različito da utiču na telo i um u zavisnosti od osobe. Ali, šta je gore od ova dva?

Kako utiče kanabis?

Kanabis je najrasprostranjenija droga u Velikoj Britaniji, a 10 posto onih koji ga redovno koriste postaju zavisnici, pokazuju rezultati istraživanja Nacionalne zdravstvene službe.

Dnevna upotreba kanabisa - pogotovo jačih vrsta - „snažno je povezana sa rizikom od razvijanja psihoza", pokazuje studija Kraljevskog koledža iz Londona.

NHS je saopštio da ljudi koji redovno puše kanabis imaju veće šanse da dobiju bronhitis.

Dim kanabisa, navodi ista služba, sadrži određene kancerogene hemikalije, ali još je nejasno da li to povećava rizik od dobijanja raka.

Ako mešate kanabis sa duvanom i onda to pušite, rizikujete da dobijete neku plućnu bolest.

Kako utiče alkohol?

NHS navodi da ni muškarci, ni žene nedeljno ne popiju više od sedam pinti piva (oko četiri litre), odnosno sedam velikih čaša vina.

Aki pijete previše i predugo, postoji rizik da obolite od više vrsta raka - jetre, usta, grudi i creva.

Šta je opasnije?

Pogleda na statistiku kaže sledeće - u Velikoj Britaniji je bilo 9.214 smrti povezanih sa alkoholom, a 24 sa kanabisom, navodi Nacionalna kancelarija za statistiku.

„Ovi opijati različito utiču na ljude. Naravno, zavisi od toga koliko često koristite i u kojim količinama", navodi doktorka Sadi Bonifejs.

Ona je dodala da je nemoguće reći šta je lošije i štetnije, ali navodi da je alkohol veći društveni problem jer košta NHS na godišnjem nivou oko 3,5 milijardi funti.

„Oko 80 odsto odraslih u Engleskoj su prijavili da su prošle godine pili alkohol, dok je samo sedam posto to uradilo za kanabis", tvrdi ona.

BBC News na srpskom

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU