202013 stan lee f

U 96. godini u nedjelju je u svom domu na Hollywood Hillsu preminuo legendarni suosnivač Marvela Stan Lee.

Kako prenosi TMZ po Leeja je rano ujutro došla hitna pomoć i prebacila ga u bolnicu gdje je i preminuo

Stenli Martin Liber je rođen 28. decembra 1922. godine u Njujorku, u porodici rumunskih imigranata jevrejskog porijekla.

Već kao dijete, uživao je u filmovima i knjigama, a omiljeni glumac bio mu je Erol Flin.

Radio je razne poslove kao mladić – pisao je čitulje za novine, saopštenja za Nacionalni centar za borbu protiv tuberkuloze, raznosio sendviče po poslovnim zgradama… Više poslova u novinarstvu, kao i ljubav prema crtanju, doveli su ga do posla u "Tajmli komiksu", koji će dvije decenije kasnije postati "Marvel".

Li je, zajedno sa nekolicinom umjetnika, stvorio Spajdermena, Halka, Doktora Strejndža, Fantastičnu četvorku, X Men likove, zatim superheroje kao što su Iron Man, Daredevil, Tor…

Davne 1961. godine Lee je pokrenuo Marvel zajedno s Jackom Kirbyjem, a pojavio se u svim Marvelovim filmovima.

Zajedno s umjetnikom Steveom Ditkom koji je preminuo u srpnju ove godine Lee je 1961. stvorio jednog od najvećih superjanaka – Spidermana

Nakon skoro 60 godina rada u Marvelu, Lee je otvorio vlastitu tvrtku Stan Lee Media, no njezin vijek je bio kratkotrajan. U veljači 2001. tvrtka je podnijela zahtjev za stečaj. Godine 2004. Lee se vratio u biznis započevši suradnju s Pow Entertainmentom za koji je nastavio razvijati nove likove i franšize.

Iako je radio do zadnjeg dana, posljednjih godina života Lee nije mogao uživati u mediju koji je gotovo stvorio i koji je donosio radost ljudima diljem svijeta. ‘Moj vid se jako pogoršao i više ne mogu čitati stripove. Ne samo stripove, već ni novine. Čitanje mi nedostaje 100 posto. To je moj najveći gubitak’, rekao je Lee za Radio Times 2016. godine.

Leejevu smrt potvrdio je njegov menadžer Dawn Miller, prenosi Tportal.

‘Moj je otac volio sve svoje obožavatelje. Bio je najveći i najbolji čovjek’, rekla je za TMZ njegova kćer Joan Celia Lee.

Marvelovi junaci neutješni

Na Lee-jevu smrt odmah su reagirali i glumci koji su igrali uloge u filmovima iz Marvelovog svijeta.

‘Izgubili smo kreativnog genija. Stan Lee je bio pionirska snaga u svijetu superjunaka. Ponosan sam što sam bio djelić njegove ostavštine i što sam na filmu oživio jednog od njegovih likova’, napisao je na Instagramu Hugh Jackman, koji je u Marvelovim filmovima glumio Wolverina.

Na Instagramu se oglasio i Tom Holland, koji je posljednji utjelovio Spidermana. ‘Kolike milijune je ovaj čovjek zadužio, a nikoga više od mene. Otac Marvela nas je mnoge činio tako sretnima. Koji život i koje postignuće. Počivaj u miru Stan, napisao je Holland.

Na Twitteru se pak oglasio ‘Captain America’ Chris Evans.

‘Više nikada neće biti nitko kao Stan Lee. Desetljećima je mlade i stare opskrbljivao avanturom, bijegom, utjehom, samopouzdanjem, inspiracijom, snagom, prijateljstvom i srećom. Zračio je ljubavlju i dobrotom i ostavit će neizbrisivi trag u mnogim životima’, napisao je Evans.

Posljednje riječi uputio ie i ‘Ironman’ Robert Downey Jr. ‘Dugujem sve tebi’, kratko je napisao u posveti.

‘Hvala ti na svemu, Stan’, kratko je na Instagramu napisao Ryan Reynolds, koji je utjelovio ‘Deadpoola’

Evangeline Lilly, koja je utjelovila Wasp, također se oprostila na društvenim mrežama. ‘Do kraja života u tebi ću tražiti inspiraciju. Ti i dalje živiš’, napisala je Lilly, potpisavši se s ‘Wasp’.

trecisvijet.com / Impulsportal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU