fbpx

7le zbor

Zagrebački “Le Zbor”, prvi lezbejsko-feministički hor na Balkanu, u  petak naveče je, u sklopu manifestacije povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije IDAHOT, održao koncert u Banjaluci.

Djevojke u karakterističnim crvenim kombinezonima su kasnile zbog gužve na granici, pa su se na bini pojavile tek pred ponoć, ali su odmah publiku digne na noge.

Mlade Zagrepčanke su pjevale vrlo raznolike pjesme, od srpskih, hrvatskih, makedonskih i ruskih narodnih, do pop hitova i čuvene antifašističke “himne” – “Aj Karmela”.

Pjevale su i široj javnosti manje poznate pjesme sa snažnom aktivističkom porukom, poput onih o imigrantima iz Sirije i Avganstana.

7le zbor 1

Publiku su nasmijale “adaptacijom”  pjesme “Marija Magdalena”, kojom je Doris Dragović prije skoro 20 godina predstavljale Hrvatsku na “Pjesmi Evrovizije”. U izvođenju lezbejsko-feminističkog hora pop hit se zvao “Marija i Magdalena”, a alzija je više nego očigledna.

Ipak, sve je digla na noge koračnica koju su zapjevale oko ponoći.

Feminizam, LGBT i partizani

Partizanske pjesme su, inače, obavezan dio njihovog repertoara.

– Ove pjesme ne bi trebalo da budu aktivističke, ali nažalost još uvijek jesu. To najbolje govori u kakvom društvu živimo, svi mi u regionu – poručile su djevojke iz hora.

Podrška za “Pravdu za Davida”

Članice “Le Zbora” su sa svog koncerta, održanog u bašti Banjalučkog socijalnog centra BASOC, poslale poruku podrške grupi “Pravda za Davida”, a banjalučke proteste, kažu, podržavaju i mnogi drugi borci za ljudska prava u Zagrebu.

(srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU