fbpx

8performans

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Slovenska umjetnica Betina Habjanič dva dana uoči Nove godine izvela je performance pod naslovom "100 kg", u kojem je po ulicama centra Ljubljane vukla mrtvu svinju tešku oko stotinu kilograma. Na Prešernovom trgu umjetnicu je za vrijeme performancea zaustavila policija, čemu su prisustvovali brojni svjedoci, slučajni prolaznici i prolaznice.

- Performance je prekinut, umjetnica je legitimirana i uzeta je njezina izjava, a mrtvo tijelo svinje prekriveno je dekom. Nedugo zatim, na lice mjesta stigla je Veterinarsko-higijenska inspekcija, koja je izuzela mrtvo tijelo svinje, privatno vlasništvo umjetnice koja ga je legalno kupila, stoji u izjavi Betine Habijanič, javnosti danoj nakon performancea.

Inspekcija će, navodi u svojoj izjavi umjetnica, obaviti autopsiju mrtvog svinjskog tijela i tako otkloniti društveno prihvatljivu mogućnost da mrtva svinja bude iskorištena za jelo.

8performans 1

Performance u toku (FOTO: nothing žgank) 

- Nije poznato da li je policija utvrdila kakvo kršenje zakona u cijelome procesu. Umjetnica očekuje da će joj na kućnu adresu poštom stići kazna i zahtjev za naknadu troškova autopsije. Ne postoji protokol koji bi policija mogla pratiti u ovakvim slučajevima, što je kod ljudi u plavom izazvalo priličan kaos, navodi u svojoj izjavi Betina Habjanič.

Ovaj umjetnički performance Habjanič je izvela kako bi upozorila na opskurnost odnosa prema životinjama i okrutnost koja se u tom odnosu podrazumijeva, odnosno kako bi svojim sugrađanima pokazala (kakav može biti) put od klaonice do njihovog tanjura. Umjetnica je, valja naglasiti, veganka i strastvena aktivistica za prava životinja, koja i ovom prilikom želi ukazati na neprihvatljivost specizma.

- U vrijeme blagdana, kada se meso prodaje u velikim količinama, gotovo da nitko ne traži njegovo podrijetlo. Umjetnica vuče po ulicama svinju, kao da je nosi kući s namjerom da je trančira, obradi i pojede. Apsurdnost njezinog čina se percipira kao prodor stvarnosti i, grotesknim gestom (po)vlačenja leša, ne pokazuje ništa drugo osim brutalne i očigledno zastrašujuće stvarnosti klaonica. Umjetnica želi podići svijest o okrutnosti nad životinjama, koja je dio našeg svakodnevnog života, stoji u izjavi koju je umjetnica dala nakon umjetničkog čina.

8performans 2

Umjetnica okružena policijom (FOTO:  nothing žgank)

Činjenicu javnosti performancea, odnosno činjenicu da mu svjedoče brojni prolaznici i prolaznice, umjetnica je iskoristila da bi inače skrivenu okrutnost izložila na javnoj sceni, u nastojanju da probudi "licemjernu svijest prolaznika". Svjedoci se s jedne strane užasavaju pred prizorom i osuđuju činjenicu da netko mrtvu svinju vuče gradskim ulicama, dok s druge strane kod kuće neopterećeno blaguju tijela životinja.

- Na ovom mjestu treba istaknuti da će svinja biti ubijena u svakom slučaju. Kao odgovor na reakciju svjedoka postavlja se pitanje što je zapravo hrana koju jedemo. Svinje su društvena, inteligentna bića, dovedena u nepravednu poziciju žrtve ekstremnog nasilja i standardiziranih zlouporaba, koje se predstavljaju kao svakodnevna praksa. Zakon omogućuje klanje do četiri svinje kod kuće, za vlastite potrebe, dopuštajući svakom pojedincu da postupa na način koji bi se, u slučaju takvog postupanja prema kućnim ljubimcima, tretirao kao okrutnost nad životinjama, stoji u izjavi umjetnice Betine Habjanič.

Lupiga.Com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU