fbpx

DodikSkupstina

Sutra ćemo moći gledati još jednu političku predstavu u Skupštini RS, u režiji vlasti, od koje koristi biti neće, ali su štete zagarantovane. Da je posebna sjednica Paralementa RS, čija je jedina tačka dnevnog reda ocjena rada visokog predstavnika, upravo takva nepotrebna farsa, smatraju i analitičari i opozicionari koji će joj ipak prisustvovati.

Piše: Miljan Kovač

Cilj posebne sjednice Parlamenta RS, smatra novinar Željko Raljić, je da Dodik još jednom demonstrira svoju moć i pokaže te neke “male mišiće” koji su mu još preostali. Ponavlja se ono što smo vidjeli i do sada svaki put kada je na dnevni red Skupštine stavljeno bilo šta po Dodikovoj inicijativi.

“Osim derogiranja najviše zakonodavne institucije u Republici Srpskoj nikakvog drugog uspjeha se ne može poručiti. Jednostavno ovo je još jedan dokaz da je Narodna skupština Republike Srpske ono što je bila i u prethodnom periodu - protočni bojler za Vladu RS i njene zakone po hitnom postupku. Ovoga puta u jednom drugom smislu, apsolutno političkom, dakle pokazivanja tih malih mišića i treniranje te nacionalne strogoće. Dakle Ovdje je Milorad Dodik u funkciji još jednog spasioca Republike Srpske i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. To on barem pokušava politički da pokaže”, kaže Raljić.

Kada je riječ o tome, da li opozicija treba da učestvuje u ovakvoj “predstavi”, onda to po Raljićevom mišljenju zavisi od same opozicije – odnosno da li imaju jasan stav šta žele da poruče javnosti sa te sjednice.

Nisam siguran da je politički mudro ne učestvovati u radu, ali ako nemaju nikakav stav, nikakvu poruku da pošalju, onda je bolje da ne učestvuju. Ukoliko imaju jasan stav, onda to treba jasno i javno da iznesu. U ovom trenutku je teško govoriti kakav će biti njihov stav i šta je to što će oni uraditi svojim prisustvom ili neprisustvom”., zaključio je Raljić.

I u opozcionim redovima ističu da osim bespotrebnog trošenja novca građana od sjednice Skupštine sa ovakvim dnevnim redom, Republika Srpska može imati štetu i zbog nepotrebne konfrontacije sa međunarodnom zajednicom, odnosno odlazećim visokim predstavnikom Valentnom Inckom. S druge strane, Dodikovu inicijativu smatraju i licemjernom.

“Da je imao iskrene namjere da se preispita rad visokog predstavnika Dodik bi ovakvu inicijativu pokrenuo prije pet ili više godina. Interesantno je da se za to odlučio sada pred sam kraj mandata Valentina incka na funkciji visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH”, kratko je prokomentarisao poslanik SDS-a Davor Šešić, ponavljajući stav koji je danas iznio i šef kluba poslanika te stranke u entitetskom Paralemaentu Miladin Stanić.

„Dešava se zloupotreba Narodne Skupštine Republike Srpske na način da neko, provodeći svoje lažne politike, svojata Narodnu skupštinu bez dogovora sa partijama koje učestvuju u radu parlamenta. Ovo je još jedna u nizu lažnih predstava Milorada Dodika“ – poručili su iz SDS-a.

 Sličnu poruku poslali su iz Demokratskog narednog saveza koji je donedavno bio dio vladajuće većine.

“Ako ponovo treba da raspravljamo o onom o čemu smo raspravljali prije mjesec dana i ako je ovo još jedan ulazak u predizbornu godinu korišćenjem ovog pitanja za interese vladajuće partije onda to nije jačanje nego slabljenje Srpske i zloupotreba Narodne skupštine da bi se skrenula pažnja sa pitanja nabavke vakcina i loše ekonomske situacije", poručio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Iz ovakvih izjava da se ipak zaključiti da opozicionari i ne pomišljaju na eventualni bojkot onoga što nazivaju Dodikovom farsom u Narodnoj skupštini RS.
Igre se, dakle, nastavljaju. Ulaznice za politički cirkus vlasti i opozicije, svakako su odavno platili građani, kojima igara ne fali, što s hljebom i kvalitetom života, nije slučaj.

Impuls

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU