fbpx

feragetI

Postoji osnov sumnje da je u pitanju organizirani kriminal unutar pravosudnih institucija i MUP-a RS, zbog čega postoji zakonski osnov za nadležnost Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine. Zbog toga, Okružno tužilaštvo Banjaluka i Republičko javno tužilaštvo ne mogu da se ogluše o zahtjev Tužilaštva BiH za dostavljanje predmeta David Dragičević. To u izjavi portalu „Impuls“, tvrdi advokat Ifet Feraget.

Kako su juče prenijeli brojni mediji, Tužilaštvo BiH je uputilo zahtjev Okružnom tužilaštvu Banjaluka i Republičkom javnom tužilaštvu za dostavljanje na uvid predmeta koji se vodi o ubistvu Davida Dragičevića.

Tim povodom u liveu na Facebook-u oglasio se i Davor Dragičević koji je rekao da se radi se o malom, ali značajnom koraku za rješenje slučaja ubistva njegovog sina Davida.

"Sa dokazima koje posjedujem ja, grupa Pravda za Davida i advokat Ifet Feraget, nedvosmisleno je da su MUP RS na čelu sa Draganom Lukačem, Okružno tužilaštvo Banja Luka na čelu sa Želimirom Lepirom i Daliborom Vrećom i mnogi iz vlasti entiteta sudjelovali u organizovanom ubistvu mog sina Davida", izjavio je Dragičević.

On je rekao i da se nada da će u Tužilaštvu BiH, imati hrabrosti, smjeslosti i upornosti da oba ova slučaja ubistva, Davida i Dženana, privedu do samog kraja i da se ubice i zločinci nađu gdje im je mjesto", kazao je, između ostalog Dragičević.

Advokat Ifet Feraget, kaže da je odavno očekivan ovakav potez Tužilaštva BiH.
On je kako kaže još 09. septembra 2019. godine zvao Želimira Lepira tadašnjeg glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Banjaluci, tražeći sastanak s njim koji je on u prvi mah grubo odbio. Do sastanka je na Feragetovo insistiranje nakon nekoliko dana ipak došlo.

„Bio sam u Banjaluci 17.09. 2019 godine, da bismo se ja i tužilac Lepir usaglasili oko toga da su u ovom predmetu, učinjeni brojni propusti u samoj početnoj fazi. Dan kasnije, sam mu poslao dopis da sam 18. 09. obavio razgovor sa glavnom državnom tužiteljicom, Gordanom Tadić, i konačan zaključak tog sastanka je bio i njen stav da Okružno javno tužilaštvo Banjaluka kompletan predmet i sa okružnog i sa Republičkog dostavi Tužilaštvu BiH na pregled“, kaže Feraget.
On kaže i da je Gordana Tadić ovaj stav ponovila i 14. 10 iste godine. međutim Lepir je u više navrata decidno ponovio da neće dostaviti predmet dok ne dobije pismeni zahtjev Tužilaštva BiH.

Feraget kaže i da su, Okružno i Republičko tužilaštvo, po onome što su tvrdili javnosti, vodili istragu. Međutim, on je, kaže, od početka tvrdio „da je to lažna istraga, koja nije imala za cilj da rasvijetli okolnosti slučaja nego samo da ukrade vrijeme“.

„Ono što je najvažnije jeste da smo uspjeli dokazati da se lažnom istragom ne može spriječiti vođenje prave istrage. I to je ta istraga o istrazi koja će dati odgovor na najvažnije pitanje, a to je ko su nalogodavci zataškavanja ubistva. To ne znači da nas ne zanima ko su ubice. Ali nadležnost Tužilaštva BiH je prvenstveno da utvrdi postojanje organiziranog kriminala unutar samog pravosuđa“, zaključuje Feraget.

Beživotno tijelo dvaesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića, pronađeno je 24. marta, na ušću rječice Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke.
Vrh MUP-a RS je tada održao pres konferenciju na kojoj je saopšteno da je Dragičević izvršio samoubistvo, te da je prije toga izvršio i pljačku u jednoj privatnoj kući.
Roditelji i šira javnost nisu prihvatili ovakvo tumačenje policije, uslijedila su masovna okupljanja građana, da bi par mjeseci poslije Okružno tužilaštvo Banjaluka pokrenulo istragu zbog postojanja osnova sumnej da je Davd ubijen. Istraga od tada, međutim, tapka u mjestu.

M.K.

impuls

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU