fbpx

Nenad Stevandić

Vijest da je CIK diskvalifikovao partiju Nenada Stevandića iz izborne trke izazvala je pažnju javnosti obrnuto proporcionalnu političkoj težini te partije. Međutim, samo u državi u kojoj ništa ne funkcioniše, ovako rijedak primjer efikasnog djelovanja jedne institucije može izazvati toliku pažnju, da ne kažem oduševljenje.

piše: Miljan Kovač

Da na isti način funkcionišu i nadležna tužilaštva, onda Stevandić i njegova parapolitička svita odavno ne bi bili u prilici da se bave bilo kakvim javnim poslom.

Zato se mora reći da je CIK ovakvom odlukom emitovao tračak nade da se bar u jednoj instituciji u ovoj zemlji nešto ozbiljno radi.

Kada se ima u vidu količina mržnje emitovana u predizbornom spotu, koji je i bio povod ovakvoj odluci, onda nema sumnje u njenu opravdanost.

Da li će Sud BiH, kao drugostepeni organ kojem se kažnjena strana ima pravo žaliti, potvrditi ovakvu odluku CIK-a, ostaje da se vidi. Ukoliko to ne uradi i podlegne očiglednim političkim pritiscima, onda definitivno treba zakucati i posljednji ekser u kovčeg odumrlog pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Da tužilaštva rade, onako kako je to ovaj put uradio CIK, onda bi se odavno pozabavila ne ovim predizbornim, već onim Stevandićevim „spotom“, koji je 1992. snimljen u Kotor Varoši. Video u kojem se Stevandić ponosno šepuri s prepoznatljivom crvenom beretkom na glavi, u akciji „čišćenja terena“ od „nesrpskih elemenata“, odavno je postao viralan. Ne i za Tužilaštvo BiH, u čijem opisu posla je i procesuiranje ratnih zločina i koje bi, valjda, trebalo da djeluje i po službenoj dužnosti.

Da ne govorim o tomovima dokumenata koji svjedoče o „ratnom putu“ raspjevanog gondolijera sa Vencijanskih kanala.

Zar nije malo čudno Stevandićevo pjevanje četničkih pjesama po Venciji baš u vrijeme dok se očekivalo da CIK presudi za njegov sramni predizborni videouradak!?

Ne vjerujem da on i (trenutno) njegov mali od palube, što mu u zagrljaju na Gondoli zapjeva, nisu bili svjesni da im takvo što nikako neće biti uzeto pod olakšavajuću okolnost!?

Pomisao da se stari Udbaš (kako ga „odmilja zovu“), pri punoj svijesti i zdravoj pameti odlučio na političko samoubistvo zaradi viših ciljeva, zvuči kao teorija zavjere. Šta bi uopšte bili ti viši ciljevi? Dizanje međunacionalnih tenzija u BiH pred izbore? Na tome, preko ometanja izbornog procesa, do potpune blokade države, Stevandićev Glavni Boss (po srpski: Baja), zajedno sa liderom HDZ-a, Draganom Čovićem, već dugo radi.

Bila bi to već ozbiljna „udbaška posla“, ali ostanimo ipak pri tome da je ovdje riječ samo o neviđenoj bahatosti, što mnogo više stoji uz lik i djelo Nenada Stevandića i opskurnih likova iz njegovog najbližeg okruženja.

Dodikove prijetnje bojkotom izbora svakako ide u prilog pomenutoj „teoriji zavjere“, ali će trajati dugo, koliko i sve Dodikove prijetnje. Prljava uloga i ovaj put je namijenjena profesionalcu za prljave poslove, laži i video spotove.

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU