fbpx

da li je poslednje zaduzenje pokrice za bankrot srpske

Novo zaduženje Republike Srpske zvanično je potvrđeno u Službenom glasniku Republike Srpske, gdje su otkriveni detalji zaduženja. Iako se od predstavnika vlasti nedavno moglo čuti da je prodaja obveznica od 300 miliona evra na Londonskoj berzi dobra za Srpsku, gosti emisjie “Izazovi" BN TV tvrde suprotno.

Ekonomisti navode da će troškovi prodaje navedenih obveznica u narednih pet godina iznositi skoro 150 miliona maraka. Kažu da je problem što se nije čekalo na bolju bonitetnu ocjenu za plasman tih obveznica, jer da jeste, kamata bi bila upola manja, a ovako iznosi 4,75% , što je trošak koji će platiti građani Srpske.

“Da je Republika Srpska vodila računa ili vlast, režim o interesima građana ne bi se zadužila po kamatnoj stopi od 4,75%, već po kamatnoj stopi koja je tržišna za ovoliki iznos od 0,85%, pa čak i niže. I tada bi građani Republike Srpske umjesto 750 miliona maraka u narednih pet godina, vraćali 630 miliona KM. Ovdje se postavlja ključno pitanje: Zašto je ovo rađeno? Zbog ove razlike od 130 miliona KM. Ovdje je bilo ključno, bitno da pojedinci koji su pravili ovaj katastrofalni krediti aranžman dođu do razlike ili da se ugrade u ovaj jedan loš kreditni aranžman za iznos od 130 miliona KM”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović

Ekonomisti dodaju da je ova kamata najviša od svih zemalja u regionu koje su takođe trgovale obveznicama na istoj berzi što je dokaz lošeg kreditnog rejtinga.

“Sve zemlje u okruženju imaju bolji kreditni rejting od Republike Srpske, pa ona idu afričke zemlje (Uganda, Ruanda…), a mi smo negdje kao Nigerija za koju znamo koji nivo korupcije ima i kako se tamo posluje. E,mi taj kreditni rejting imamo”, kaže ekonomista Svetlana Cenić.

Da li je poslednje zaduženje pokriće za bankrot Srpske, ekonomista Slaviša Raković odgovara:

“Jedan od skorijih prijmera u skorije vrijeme je Argentina. Ova klasa povjerilaca kod nas nije obavezna da stane iza duga.”

Zašto smo se zadužili na Londonskoj berzi, umjesto kod domaćih banaka ekonomista Marko Đogo, kaže da ni sam nema odgovor na to pitanje. Svaki domaći bankar bi jedva dočekao da kupi obveznice po kamatnoj stopi koja bi bila niža od ove koju ćemo platiti", rekao je ekonomista Marko Đogo.

“Ovaj dug dospijeva za pet godina, a ako mislte da će ga vraćati buduće generacije, to navodi da će Srpska za pet godina moći ponovo da se zaduži. Dug po stanovniku u Republici Srpskoj iznosi 5.300 KM",rečeno je na kraju emisije "Izazovi" BN TV.

Izvor:  BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU