fbpx

evo indigenas 640x426

– Upravljamo se modelima naših starosjedelačkih predaka; drugačijim konceptom sudjelovanja, rada u zajednici i poštenja.

– Otpočinjemo proces dekolonizacije. Bolivija je većinski starosjedelačka, a ta većina je uvek bila isključena.

– Narodi Anda vjeruju u koncept „dobrog života“, ne „boljeg života“ konzumerizma, koji ne uzima u obzir troškove svojih suseda i okruženja.

– Mi Indijanci smo moralna rezerva Latinske Amerike. Ponašamo se prema univerzalnom zakonu koji se sastoji od tri osnovna principa: ne kradi, ne laži i ne budi beskoristan.

– U prošlosti nije postojala privatna imovina. Sve je bilo u komunalnom vlasništvu. U indijanskoj zajednici u kojoj sam se rodio, sve je pripadalo zajednici. Taj način života je pravedniji.

– Postoje zemlje koje nam šalju smeće. Postoje zemlje koje nam šalju svoju zastarjelu tehnologiju i nazivaju to saradnjom. Sa Fidelom je sve potpuno drugačije.

– Najgori neprijatelj čovječanstva je američki kapitalizam. To je ono što podstiče ustanke poput našeg, pobunu protiv sistema, protiv neoliberalnog modela.

– Kapitalizam i žeđ za profitom uništavaju planetu. Klimatske promjene stavile su čitavo čovječanstvo pred jasan izbor: da nastavi putem kapitalizma i smrti ili da krene putem harmonije sa prirodom i poštovanjem života.

– Imam puno problema sa razumijevanjem svih detalja finansija i administracije – ali ako kombinujete intelektualni i profesionalni kapacitet sa društvenom saviješću, možete promijeniti stvari: zemlje, strukture, ekonomske modele, kolonijalne države.

– Prije ili kasnije, moraćemo priznati da i Zemlja ima pravo da živi bez zagađenja. Ono što čovječanstvo mora znati je da ljudska bića ne mogu živjeti bez Majke zemlje, ali planeta može živjeti i bez ljudi.

– Svi resursi Afrike moraju biti proglašeni državnim i njima moraju upravljati te države. Naše iskustvo u Boliviji pokazuje da su velike promjene moguće jednom kad preuzmete kontrolu nad prirodnim resursima.

– Ne žalim – u stvari, zadovoljan sam što sam protjerao američkog ambasadora, DEA-u i zatvorio američku vojnu bazu u Boliviji. Bez njih je manje zavjera, a više političke i društvene stabilnosti. Bez Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bolja nam je ekonomija.

– Nemam ništa protiv da budem stalna noćna mora za Sjedinjene Države.

– Proglašavamo Izrael terorističkom državom. Izrael ne poštuje principe Povelje Ujedinjenih nacija niti Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

princip.info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU