fbpx

6Dubravka Stojanovic 2

"Srbija je ugušena tlapnjama o teritorijama, grandomanskim fantazijama, korupcijom, partijskim zapošljavanjem, nepravdom"

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da je „nasilje ogoljeno“, da su ukinuti svi kanali za političku komunikaciju, da je „vlast sve opasnija“ i da društvo gura u sukob.

„Zato mislim da je trenutno stanje veoma opasno“, rekla je Stojanović, u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

Prema njenim rečima, „pošto se populista predstavlja kao glas pravog naroda, onda svi koji nisu vlast moraju biti proglašeni nelegitimnim, a zatim i nelegalnim“.

„Početkom 20. veka opozicija je govorila da je prema njoj dozvoljeno upotrebiti sva sredstva. Tako je i danas. Svoju poziciju vlast gradi potiranjem, omalovažavanjem drugog, zato je taj govor mržnje toliko svuda prisutan. On je suština te politike“, rekla je Stojanović.

Ona je rekla da je Srbija „ugušena tlapnjama o teritorijama, grandomanskim fantazijama, korupcijom, partijskim zapošljavanjem, nepravdom“.

„Mladi se s pravom tu osećaju kao u živom blatu“, rekla je Stojanović upitana o odlasku intelektualnog sveta u inostranstvo.

Ona je ocenila i da je „Srbija uvek bila nedovršena država, jer nikad nije prihvatila svoje granice i ustave koje je sama donosila“.

„I o jednom i o drugom se uvek govori kao o privremenom stanju, što takođe koči napredak. Ako ne znate ni tačno gde se nalazite ni kako vam je uređena zemlja, ne možete da mislite na njen unutrašnji razvoj“, rekla je Stojanović.

(Beta)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU