fbpx

Evnuh/eunuh ili kastrirani muškarci su kulturološki vrlo zanimljiv društveni fenomen u Južnoj Aziji već hiljadama godina. U Indiji ih živi oko pola miliona, imaju jedinstvenu kulturu a već dvije godine i priznanje vlade kao treći spol. I pored toga im ne cvjetaju ruže, konzervativno društvo gleda ih "s visoka", a kako bi opstali, nemaju mnogo izbora, prosjačenje ili prostitucija.

evnuh

Autor: Impuls 

Evnusi se spominju u poznatom epu Mahabharata nastalom prije nove ere, u kome su prikazani kao nositelji sreće i plodnosti. U Indiji ove pripadnike trećeg spola nazivaju Hidžra. Tradicionalno su oni bili ti koji se bave prostitucijom jer u indijskoj kulturi, zasnovanoj na hinduizmu i islamu, bilo je nemoguće plaćati ženama za seksualne usluge.

https://www.youtube.com/watch?v=mgw7M-JABMg

Ali to nije bila njihova jedina uloga u tradicionalnom društvu. U haremima raznih vladara i sultana služili su njihove žene kojima se drugi muškarci nisu smjeli približiti. Mnogi od njih su bili tjelohranitelji ili vojnici, gdje su mogli dostići i visoke položaje. Tako je istaknuti general Malik Kafur bio evnuh.

Evnuhska kultura uvijek je bila pomalo mistična i tajanstvena. Sam proces uklanjanja muških organa Hidžra je doživljavao kao svoju ličnu nirvanu, odnosno smrti slabog čovjeka i ponovno rađanje snažanog evnuha. On smatra da je treći spol kombinacija snaga muškaraca i žene. Evnuh se nakon operacije podvrgava ritualu i kupanju u vodi, koji su opisani kao mistični brak. Cijeli proces traje 40 dana. Svaki evnuh ima svog ličnog gurua, koji o svom štićeniku zna sve, također može tačno predvidjeti vrijeme njegove smrti. Vjeruje se da evnusi imaju magičnu moć.

evnuh1

evnuh2

Do danas se u Aziji, uglavnom u Indiji, održala posebna tradicija. Svake godine u selu Koovagam, oko 300 km južno od Madrasa, održava se veliki festival, gdje se u svojoj blještavoj odjeći i izrazito uočljivoj šminci okupljaju Hidžre iz cijele Indije.

evnuh3

evnuh4

Ipak, život evnuha nije jednostavan. Ne mogu se obrazovati niti sklapati brakove. Vrhovni sud u Indiji odobrio je prije dvije godine hidžrama status trećeg spola koji se u ličnim dokumentima označava kao slovo E.

I pored toga što im je legalni status donio neka ekonomska i politička prava, hidžri veoma teško nalazi stalno mjesto stanovanja, žive u komunama na rubu društva, prose, rade povremeno neke slabo plaćene poslove i pružaju seksualne usluge.

evnuh5

Kako bi se eliminisala diskriminacija evnuha angažovale su se nevladine organizacije. Karitas Indija ovog mjeseca je najavio da će zaposliti pripadnike trećeg spola, kako bi pomogli smanjenju predrasuda. U Indiji, prema posljednjem popisu stanovništva živi petsto hiljada evnuha koji imaju mnogo niži nivo pismenosti i zaposlenosti u odnosu na prosječnu populaciju. 

Sa češkog prevela M.T.

Objavljeno u časopisu Reflex

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU