Zanimljivo je primijetiti da su teme koje smatramo tako suvremenima istodobno i problemi koji su zaokupljali naše prethodnike. Ovu temu o ispravnom govoru pronalazimo u različitim filozofskim tradicijama, o njoj se istraživalo i raspravljalo. Naprimjer, ispravan govor jedan je od koraka budističkog Plemenitog osmerostrukog puta, koji je u Magga-Vibhanga Sutti definiran kao “suzdržavanje od laganja, govora koji razdvaja, od uvredljivog govora i ispraznog brbljanja”. U hinduističkom pravnom tekstu Manusmriti piše: Govorite istinu i govorite blagonaklono. Ne govorite istinu ako nije korisna. Također, nemojte govoriti neistinu pa i ako je korisna. Ovo je vječna dharma.

Možda je upravo to bio izvor za onu vrlo korisnu anegdotu koja se obično (i upitno) pripisuje Sokratu, u kojoj Sokrat preporučuje upotrebu triju sita prije nego što se progovori: Je li to istina? Je li to dobro? I je li korisno? (Društveni bi se mediji vjerojatno raspali kada bi se oslonili na ova sita.) Sam Sokrat u Platonovoj Apologiji kaže da bi, prije nego što bi progovorio, osluškivao svoj unutarnji glas, svog daimona (možda savjest?), koji bi ga upozoravao i odvraćao od pogrešnog djelovanja.

Stari su Egipćani pak smatrali govor vrlo moćnom silom koja može prizvati u postojanje ono o čemu se govori. A u Mudrim izrekama u Starom zavjetu (17:27 i 17:28) nalazimo: I luđak se smatra mudrim kada šuti i razumnim kad susteže svoje usne te Tko usteže svoje riječi, razumije mudrost i razuman je čovjek mirna duha.

Mnogo je drugih izvora koje možemo navesti, ali ovi izvori jasno ističu da je važno razmisliti o tome što je pravi govor.

Rješenje ove dileme nije toliko u nadziranju i kritiziranju “pogrešnog” govora, kao ni u besmislenom govorenju bez razmišljanja o posljedicama onoga što govorimo, već u poučavanju i odgoju u smislu odgovornog govorenja i onoga što podrazumijeva ispravno govorenje.

Sloboda govora, kao i svaka druga sloboda, podrazumijeva i odgovornost. Bez odgovornosti, sloboda govora dovest će nas do njezina sloma. Sloboda govora integrirana u obrazovanje koje vodi ispravnom govoru most je koji će nam omogućiti da sačuvamo slobodu govora za potomstvo.

1 Kultura odbacivanja ili otkazivanja (u izvorniku: “cancel culture”) fraza je koja je nastala na društvenim mrežama. Ona promiče bojkot, blokiranje i izopćenje pojedinaca na društvenim mrežama, ali i u stvarnom životu, zbog njihovih postupaka ili izjava koje skupina ljudi ocijeni “uvredljivima” ili “neprihvatljivima”.

Autor: Gilad Sommer
S engleskog prevela: Daniela Devčić

nova-akropola.com