fbpx

21

Bliži se kraj tekućeg mjeseca decembra - snijega ni da se grudva napravi. Dobro je uvaljaš, židneš prema „objektu“ kojem si namjenio, ali promašaj - završila na obližnjem prozoru. Šta je bilo poslije, u jednom u sljedećih nastavaka.

piše: Mišo Vidović

U vremenu sadašnjem prozori i stakla su otporniji, ali nema snijega. Prosula se po koja pahulja, nešto se i zabijelilo na Starčevici, Begovom brdu i Šehitlucima. Ništa značajno. Možda se „spusti“ dok se ispisuju ovi redovi.

Hoće li u ovom gradu snijeg jednom padati kako „pravila“ nalažu: da zavalja ni manje od pola, a ni više od metar. Na primjer, jedno sedamdeset centimetara, eto „zabave“ za komunalne službe. Upali grtalice, lopate u ruke i udarnički, navali sa pjesmom na usnama. Nije potvrđeno, špekuliše se da je Djeda Mraz u dilemi - što ću dolaziti ako nema snijega.

Nema šmeka bez snijega, navodno poručio. Požalio se da ga irvasi ne „slušaju“ kada idu po suhom, saonice tek dovezao sa remonta, ne bi da rizikuje voziti bez snijega. Angažovao novu ekipu metereologa da prate situaciju i redovno podnose izvještaje. Navodno, stara postava slabo radila, pravila gubitke u firmi. Uslijedilo zavrtanje ruku, ostavke. Nije zvanično, ali suška se da bi mogli biti „preraspoređeni“ na druga radnja mjesta - poput Odjela za pripremanje paketića, sa deset posto umanjenim ličnim dohotkom u trajanju od šest mjeseci.

I on se stalno pita: Hoće li u ovom gradu konačno napadati snijeg kako to “pravila" nalažu. Da zavalja" ni manje od pola, a ni više od metar, oko sedamdeset centimetara. Da se, na primjer, sa sankama, pokupi raja iz nebodera iz ulice Nurije Pozderca, kod Zelenog mosta čeka i raja sa Hiseta i Čaira…Kod “Alibabe” uveliko čeka i spremna je raja iz Stupnice, pravac do spomenika na Šehitlucima. Grn od jutra prošao nekoliko puta, skinuo višak snijega sa staze - puta do spomeniak. I da od spomenika startuje “Velika nagrada Šehitluka”.

Nije važno pobijediti, važno je učestovati, ali nagrada za prvo mjesto budu nove sanke. Može i “vatrena voda” u “Alibabi” i meze neka se nađe. Drugoplasirani, trećeplasirani, neće biti zaboravljeni, pa ni koji nisu imali dovoljno brze sanke. I za njih će biti, jer nije važno pobijediti, važno je učestovati.

Prepričavaće se utisci: kod treće okuke puk`o termen, rezervnog nema... trebao sam ranije kočiti, pa ne bih izletio sa staze, ali nekako se vratio...sinoć sam tek izvadio sanke iz podruma pa se nisu mogle dobro `zagrijati`….mogao sam te prestići, ali kontam,hajde, prošle godine ti si mene pustio...

Foto: Mišo Vidović

Autor: Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU