fbpx

Margaret Bondfield 1919 660x413

Bila je jedno od čak jedanaestoro djece u porodici, prilično skromnog imovinskog stanja. U mladosti je bila pripravnica u trgovini tkaninama i vezom. Primijetivši loše uslove rada u tadašnjoj Engleskoj postala je aktivistkinja za prava radnika.

Na današnji dan 1929. godine, Margaret Bondfield postala je prva žena na ministarskom položaju u istoriji Velike Britanije. Naime, tada je ona imenovana ministricom rada u vladi premijera Ramsayja MacDonalda. Zanimljivo je da je premijer MacDonald bio ujedno i prvi laburist u istoriji koji je došao na čelo neke britanske vlade. Te 1929. godine on je formirao svoju drugu vladu, u koju je ušla i spomenuta Margaret Bondfield. Na mjestu ministra rada naslijedila je konzervativca Arthura Steel-Maitlanda, koji je bio član prethodne vlade konzervativnog premijera Stanleyja Baldwina.

Margaret Bondfield rođena je u mjestu Chard u engleskoj grofoviji Somerset. Bila je jedno od čak jedanaestoro djece u porodici, prilično skromnog imovinskog stanja. U mladosti je bila pripravnica u trgovini tkaninama i vezom. Primijetivši loše uslove rada u tadašnjoj Engleskoj postala je aktivistkinja za prava radnika.

Na ministarskom položaju bila je Margaret Bondfield od 1929. do 1931. godine. Nažalost, radilo se o razdoblju Velike gospodarske krize, koja je osobito teško pogodila radnički sloj. U takvim uslovima bio je njen posao na spomenutoj ministarskoj poziciji vrlo problematičan. Margaret Bondfield poživjela je nakon odlaska s ministarskog položaja još gotovo 22 godine, a umrla je u 81. godini života, u Sandersteadu pokraj Londona.

novi.ba/Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU