fbpx

daut i dane ard 070619 4

Dane u posjeti Dautovoj farmi krava. Skelani, Bosna i Hercegovina, 2019. godine. (Foto: Armin Durgut / PIXSELL)

Daut Tihić, bivši vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i Dane Vasić, bivši vojnik Vojske Republike Srpske sreli su se na ratnoj liniji u Skelanima kraj Srebrenice u jesen 1992. godine. Daut je pucao u Daneta i 14 godina je vjerovao da ga je ubio, dok ga nije sreo u sasvim drugačijim okolnostima.

Mjesto susreta nije bio plastenik, na tome će saradnju početi kasnije. Prvi put nakon ratnog susreta u Skelanima, njih dvojica su se srela u kafani. Daut je odmah prepoznao čovjeka kojeg je, kako je mislio, ubio. Od ratnih neprijatelja, susret u kafani, napravio je najbolje prijatelje.

daut i dane ard 070619 3 960x640

Daut Tihić. 2019. godine. (Foto: Armin Durgut / PIXSELL)

Daut je 1994. godine otišao da živi u Švedsku, odakle se vratio nakon nekoliko godina, najprije u Brezu kraj Sarajeva, a zatim u rodne Skelane na Drini. Otvorio je farmu krava, prodaje mlijeko i bavi se poljoprivredom. Nakon što je u lokalnoj kafani ugledao Daneta prijateljima je rekao ,,Ovog sam čovjeka ubio”. „Ja sam tebe ubio, kažem mu“, čovjek se smije i odgovara „Kako si me ubio, kada vidiš da sam živ“?

daut i dane ard 070619 1 960x640

Dane Vasić. 2019. godine. (Foto: Armin Durgut / PIXSELL)

Dane je bio živ i od tog su dana počeli češće da se viđaju, razmjenjuju ratna sjećanja, ali i današnja iskustva jedan sa poljoprivredom, drugi sa ljekobiljem, pa se lako došlo i do ideje o saradnji. Kada je došao na ratište u Skelanima Dane je imao tek 23 godine. On danas živi na drugoj obali Drine u Bajinoj Bašti u Srbiji. Bavi se otkupom ljekobilja, šumskog voća i plodova, ima vlastitu hladnjaču i lanac trgovina suvenirima.

Lako su došli do ideje da otvore zajedno firmu i izgrade pogon za preradu mlijeka u sir i vrhnje na tradicionalni način. Ideja je da nabave i hladnjaču i manji pogon za preradu šumskog bilja. Bili su u potpunosti zaokružili finansijsku konstrukciju, dobili zeleno svjetlo od gradonačelnika, a onda se promijenila vlast i sve je zaustavljeno. Posao nisu mogli pokrenuti. Opet je politika zaustavila obične ljude, koji žele drugačiji i bolji život.

,,Obični građani ne prave probleme, čine to političari. Strahovlada je, ako nećeš kako oni hoće, pošalju ti kordon policije, nije bitno je li riječ o Srbinu ili Bošnjaku”, tvrdi Daut.

On vjeruje da nekada dobra saradnja i dobri odnosi ,,nisu svima po volji”, i da bi političari više voljeli svađe i da svako živi u svom nacionalnom toru, kako bi oni lakše vladali.

Dane kaže da su on i Daut riješeni da sarađuju i siguran je da će u tome i uspjeti. Rat nije želio nijedan od njih dvojice, poručuje Dane. Oni su bili samo obični vojnici koji kažu da rat nikom nikad ništa dobro nije donio.

balkandiskurs.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU