fbpx

Jedne od najpopularnijih i najprodavanijih makedonskih dnevnih novina – Vest – trpe veliki pritisak menadžmenta i stranačkih faktora koji bi mogao dovesti do trajnog gašenja ovih novina.

mediji makedonija robert atanasovski afp e1450780285710

Jedne od najpopularnijih i najprodavanijih makedonskih dnevnih novina – Vest – trpe veliki pritisak menadžmenta i stranačkih faktora koji bi mogao dovesti do trajnog gašenja ovih novina. Vest je dnevnik s najvećom cirkulacijom i kako sami kažu “najvećim kredibilitetom”. Kao i sve ostale novine u Makedoniji, Vest se, od 2011. godine, nakon povlačenja njemačke novinske korporacije WAZ iz Makedonije nalazi u privatnom vlasništvu lokalnog poduzetnika bliskog vladajućoj stranci. Media Print Macedonia (MPM) korporacija u čijem se sastavu nalazi i Vest vlasnik je i brojnih drugih makedonskih medija poput Independenta, Utrinskog Vesnika, Dnevnika, Telegrafa, itd...

Redakcija Vesti poslala je javno priopćenje u kojem izražava zabrinutost da neproduženje ugovora glavnom uredniku Goranu Mihajlovskom, koji ističe zadnjim danom ove godine, zapravo znači politički udar na ove novine. Mihajlovski je utemeljitelj Vesti na čijem se kormilu kao glavni urednik nalazi već 15 godina. U istom mediju objavljuje kolumnu čija čitanost kontinuirano raste te slovi kao najčitanija i najpopularnija kolumna u povijesti makedonskog novinarstva.

Redakcija strahuje da je pokušaj smjene Mihajlovskog otvoreni pokušaj da ugasi Vest kao jedan od rijetkih preostalih neovisnih medija u zemlji koji snažan naglasak stavlja informiranja na javni interes čitatelja i promociju društvenog aktivizma, umjesto na interese vladajuće stranke. Vest je kontinuirano izložena pritisku vlade koji se na njih prenosi preko menadžmenta korporacije MPM, a odražava se u obliku brojnih cenzuriranih i neobjavljenih tekstova, uključujući i jednom cenzuriranu naslovnu stranu.

Nesloboda medija

Nakon smjene Mihajlovskog sigurno će, strahuje redakcija, slijediti smjena Uredničkog odbora što bi lako moglo dovesti do ukidanja redakcijske politike koja je trenutno postavljena tako da zadovoljava sve profesionalne standarde struke i s primarnim ciljem zaštite javnog interesa. Redakcija smatra kako je primarna funkcija medija da otvara medijski prostor temama od interesa javnosti, da se bavi teškim temama i u konačnici, da služi kao korektiv vladinih odluka što smatraju dobrim upravljanjem.

Sloboda medija u Makedoniji na poprilično je niskim razinama. Mediji su mahom privatizirani i u vlasništvu poduzetnika bliskih vladi, što je spona koja onemogućava kritičko novinarstvo. Uz to, makedonska vlada ujedno je najveći medijski oglašivač te putem svoje uloge na tržištu oglašavanja ima moć da neizravno favorizira medije koji nisu kritički prema njoj te da istovremeno sankcionira kritičke medije. Stoga strah redakcije Vesti nije tek puhanje na hladno, već s obzirom na praksu gušenja medija u toj zemlji, vrlo vjerojatno, opravdana bojazan.

bilten.org

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU