fbpx

FIL00522

Burkina Faso jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Loš životni standard i siromaštvo sudbina je većine stanovnika ove zemlje, čijih 80% stanovnika se bavi poljoprivredom.

Siromaštvo najviše pogađa djecu. Veliki broj mališana ne ide u školu ili završi jedan ili dva razreda osnovne škole, kako bi savladali čitanje i pisanje.

“Malene zelene tablice na kojima vode svoje zabilješke često ostaju samo mrtvo slovo sklonjeno od zaborava”, piše u biltenu Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus, humanitarne organizacije koja svake godine prikuplja stipendije za školovanje djece u ovoj afričkoj državi.

Samo ove godine humanitarci Emmausa iz Bosne i Hercegovine prikupili su novac za stipendiranje 1673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas BiH je pomogola opismenjavanje 4667 učenika u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu. 

Finansiranje jedne školske godine za jedno afričko dijete u Burkini, iznosi samo 30 konvertibilnih maraka, navode. 

Najveći donatori stipendija proteklih pet godina bili su mnogi građani i dijaspora Bosne i Hercegovine, zatim javi i privatni sektor naše zemlje, te nekoliko medžlisa Islamske zajednice u BiH.

Pored obezbijeđenih stipendija, za Burkinu Faso, Emmaus svake godine šalje i kontejnere humanitarne pomoći, u kojima se nalazi odjeća, obuća, hrana, školski pribor za djecu.

Piše: Semr Mustafić za N1

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU