fbpx

zene

Žene menadžerice u Bosni i Hercegovini u 2017. godini su ostvarile 3,2 milijarde KM prihoda, rezultat je istraživanja “Žene u biznisu“ koji zajednički sprovode Poslovne novine i LRC BIS. Od ukupnog prihoda 793 miliona su ostvarena kroz izvoz proizvoda i usluga dok je ukupna ostvarena dobit 205 miliona KM.

Ovi podaci su najbolji dokaz da su žene menadžerice značajan faktor bh. ekonomije, a njih ukupno 149 su na čelu nekih od najuspješnijih kompanija. Istraživanje “Žene u biznisu“ realizira se u okviru projekta “100 najvećih u BiH“ koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede, a ovo je prvi put da će se predstaviti i 100 najuspješnijih kompanija kojima rukovode žene.

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udio u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u poduzetničkim aktivnostima. “Ipak, to se sada polako mijenja i žene sada češće prihvataju rizik. Prema pojedinim statističkim podacima 15 od 100 žena namjerava otvoriti obrt ili kompaniju, dok će istodobno to učiniti samo 5 muškaraca“, istakla je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta «100 najvećih u BiH». “Upravo zato, ovim istraživanjem i organizacijom različitih susreta želimo istaknuti uspješna iskustva te okupiti i povezati poslovne žene, vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija u Bosni i Hercegovini. Želja nam je motivirati ih na nove poduhvate te ujedno potaknuti inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima“, dodala je Ahmetspahić-Fočo.

Od 787 kompanija koje su ušle u projekat “100 najvećih u BiH“, a čine ga velika, srednja i mala preduzeća po izvozu, dobiti, prihodima i investicijama gotovinskog toka, 19% čine kompanije na čijem čelu su žene menadžerice. One upošljavaju 14 804 osobe što je 11% u odnosu na ukupan broj firmi u projektu. Istovremeno, žene menadžerice ostvaruju 11% ukupnog prihoda bh. privrede te po 12% izvoza i dobiti. Gledajući ove podatke u kontekstu zastupljenosti po entitetima, žene manadžerice su na čelu 18% kompanija iz FBiH i 20% kompanija iz RS-a.

Kompletni rezultati poslovanja na bh. tržištu bit će predstavljeni 26. septembra u hotelu Hills u Sarajevu na 31. dodjeli priznanja najboljim kompanijama “100 najvećih u BiH“. Suorganizator manifestacije je Vanjskotrgovinska komora BiH, uz podršku entitetskih privrednih komora, dok je ekskluzivni partner EuroExpress, a banka partner Addiko Bank.

Projekat “100 najvećih u BiH“ je jedinstven u Bosni i Hercegovini i ima za cilj da promovira i poveže najvažnije privredne subjekte i unaprijedi poslovanje u našoj zemlji. Projekat kroz višemjesečnu medijsku kampanju, panel-diskusije i završnu gala ceremoniju dodjele priznanja najboljima, afirmira najbolje vrijednosti domaće privrede.

Agencije/A.Š.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU