fbpx

drvna industrija

Zbog relativno dobre šumske privrede, Udruženje poslodavaca FBiH s predstavnicima tvrtki koje se bave drvnom industrijom tražit će da Vijeće ministara BiH na nivou države sektor razvoja drvne industrije proglasi strateškomprivrednom granom u BiH.

- Potrebno je drvnu industriju proglasiti strateškom granom privrede BiH te, s obzirom na to da ima vlastitu sirovinsku osnovu, dugogodišnju tradiciju i izraziti suficit te s obzirom na to da je vlast još jednom pokazala nemar prema izvoznicima i ukinula im oslobađanje plaćanja poreza na dobit, sagledati mogućnosti poticaja na drugi način - naovdi se u saopćenju Udruženja.

U prijedlogu odluke koja će biti upućena Vijeću ministara BiH tražit će se zabrana izvoza trupaca i uvođenje taksi za izvoz druge drvene građe. Ako nije moguće potpuno zabraniti izvoz trupaca, alternativa ove odluke je uvođenje takse i na izvoz trupaca i na izvoz druge drvene građe.

Prema istraživanju UNDP-ja, BiH je država s najvećim udjelom šuma i najvećom raznolikošću tipova šuma na zapadnom Balkanu. Šume su jedan od najvažnijih prirodnih resursa u državi.

Prema posljednjim podacima, šume i šumska zemljišta u BiH obuhvaćaju površinu od 3,231.500 hektara, što predstavlja 63% ukupne površine zemlje, a nivo kvaliteta drva je među najvišima u Evropi.
Kako bi se iskoristili ti prirodni resursi, rečeno je nedavno na sastanku u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, i održao rast te stvorile nove prilike za drvno-prerađivačke kompanije u BiH, vlasti u BiH pokrenule su aktivnosti za izradu strategije za rast izvoza i razvoja drvno-prerađivačke industrije u BiH, za razdoblje od 2018. do 2022.

Strategija će pružiti smjernice za povećanje konkurentnosti bh. tvrtki te ustanoviti slabosti koje sprečavaju daljnji razvoj drvne industrije u zemlji.

Indikator.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU