fbpx

873x400

Slavko Mršević s ocem Nenadom: Ne zna gdje je pogriješio

Svakog dana na velikom odmoru Slavko Mršević odlazi do Srednjoškolskog centra Rudo kako bi vidio svoje prijatelje iz razreda i družio se s njima. Želio je postati saobraćajni tehničar, ali ga je rukovodstvo škole, uprkos upozorenjima da krši sve međunarodne konvencije i domaće zakone, udaljilo s nastave.

Slavko ima Aspergerov sindrom, blaži oblik autizma, njegovu pažnju privuku sporedne stvari, ali njegov pogled zaustavlja se na prozorima razreda u koji ne može ući.

Stav komisije

– Već jedan razred nisam uopšte u školi, a volio bih ići. Teško mi je i nedostaje mi što nisam na časovima – priča ovaj 19-godišnjak.

Otkriva nam da voli mobitele i automobile, ići na kuglanje u Goražde, a u školi informatiku, fizičko i geografiju.

– Mučna je ta situacija, ne samo za nas nego i za mnoge građane Rudog, da on svakodnevno ide pred školu u koju ne može ući. Sad se i on pita šta je uradio ili šta ne može da uradi pa mu ne daju u školu – kaže Slavkov otac Nenad Mršević.

Slavko je 2015. upisan u prvi razred. U prvom polugodištu dobivao je ocjene koje mu na kraju nisu zaključene, a u drugom nikako nije ni ocjenjivan. Iz škole su objašnjavali da je bilo „nemoguće ostvariti komunikaciju dovoljnu za razgovor i ocjenjivanje“.

Na zahtjev škole tri puta je išao pred Stručnu komisiju za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, koja je nepokolebljiva u stavu da mu se omogući nastavak redovnog školovanja uz podršku pedagoga i nastavnika.

– Iako se radi o djetetu s posebnim potrebama, sve vrijeme su ga tretirali kao tipično dijete, bez obzira na preporuke komisije – kaže Nenad Mršević.

Na kraju, dječak je udaljen iz škole bez ikakvog pisanog akta, čime je porodici onemogućeno i pravo na žalbu.

– U školi su mu rekli da ne dolazi, a jedan od profesora poručio mu je da će, ako se pojavi, pozvati policiju – dodaje Nenad.

w873

Svaki dan na odmoru se druži s prijateljima iz razreda

Napravljen propust

Iz Pedagoškog zavoda RS navode da se učenik treba školovati po redovnom nastavnom planu, Ombudsman za djecu RS upozorava da je škola povrijedila zakon o srednjem obrazovanju, a pravo učenika na obrazovanje dovela u pitanje. Ombudsman za ljudska prava BiH preporučuje da Ministarstvo obrazovanja RS, škola i Centar za socijalni rad trebaju Slavku omogućiti nastavak školovanja.

Direktor Srednjoškolskog centra u Rudom Tatomir Elez kaže da je Slavko u školu upisan bez uvjerenja o zdravstvenim poteškoćama s kojima, dodaje, ne bi mogao pohađati nastavu za stručna zanimanja.

– Nije korektno da se djetetu da dvojka ili petica ako ne zna ništa. Nije korektno da se djetetu ne da neki skraćeni oblik nastavnog plana, ali to odobrava Ministarstvo – navodi Elez.

Podignute i optužnice

Koji je kotačić u sistemu zakazao, treba odlučiti i sud, jer je okružni tužilac Dragan Ninković podigao optužnicu protiv deset osoba, bivšeg direktora i nekih uposlenika škole, zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje. Suđenje je u toku, a porodica Mršević borit će se i privatnom tužbom.

Rajak: Svi smo frapirani

Načelnik općine Rato Rajak kaže da su Ruđani frapirani zbog ovakvog odnosa prema Slavku.

– To je bila sprega više ljudi koji su se na taj način odredili prema djetetu, da je to nevjerovatno. Uzdam se u sud, da će podržati sva prava djeteta i porodice, iako je šteta već nenadoknadiva – ističe Rajak.

Autor: A. BAJRAMOVIĆ za Avaz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU