fbpx

ks komunalna

 Foto: Vijesti.ba/Arhiva

Parkiranje automobila na javnim zelenim površinama, uništavanje travnatih površina, bacanje smeća i prljanje javnih zelenih površina, neovlašteno vršenje prokopa kroz javne zelene površine, samo su neki od najčešće evidentiranih prekršaja koje su komunalni redari KJKP „Rad“ zabilježili u posljednje skoro tri godine na području Kantona Sarajevo.

Komunalni redari su u protekle tri godine zabilježili oko 112 hiljada prekršaja. Međutim, novčane kazne od prekršajnih naloga ne uspiju se uvijek naplatiti, a pojedine općinske inspekcije za tri godine uopće nisu intervenisale na terenu.

Kako su za Tacno.net istakli iz KJKP „Rad“ u toku 2019. godine bilo je 56.243 predmeta, u 2020. godine bilo je 41.267 predmeta, a za prvih šest mjeseci 2021. godine Služba komunalnih redara imala je ukupno 14.938 predmeta.

Prema Zakonu o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo kazne za fizička lica mogu iznositi od 100 KM do 1.500 KM, a kazne za pravna lica mogu ići i do 6.000 KM. S tim u vezi, komunalni redari nikada ne naplaćuju novčane kazne na mjestu počinjenja od počinitelja, već im uručuje ili ostavlja obavijest o prekršaju s nalogom za plaćanje novčane kazne.

Kada su u pitanju prihodi Vlade Kantona Sarajevo od naplate prekršajnih naloga u komunalnoj oblasti, u 2019. i 2020. godini u budžet KS-a uplaćeno je ukupno 169.750 KM, a u prvih šest mjeseci 2021. godine 30.600 KM, istakli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, navodeći da je za ovaj period izdato ukupno 776 prekršajnih naloga, od čega je u 2020. njih 244 uplaćeno, za četiri prekršajna naloga zatražena su sudska odlučivanja, a za 30 je prekoračen rok za plaćanje. Kada je u pitanju prvi dio 2021. godine, od 156 prekršajnih naloga uplaćeno je njih 116, rok za plaćanje prekoračen je za njih 35, a pet je otišlo na sudsko odlučivanje.

Za Tacno.net iz Ministarstva finansija KS rekli su da nemaju mogućnost da u evidenciji uplaćenih javnih prihoda – novčanih kazni provjeri koliko se od ukupno navedenih iznosa naplaćenih u 2019. i 2020. godini odnosi na naplatu komunalnih kazni. Prema Zakonu o komunalnoj čistoći KS-a novčana sredstva prikupljena od naplate kazni trebaju se koristiti za poboljšanje komunalne čistoće na području Kantona.

STANJE U OPĆINAMA

Unutar općina u Kantonu Sarajevo postoje općinske komunalne inspekcije i komunalni redari koji rade po kantonalnim i općinskim propisima. Kazne izrečene po osnovu općinskih propisa se uplaćuju u budžet Općine.

Koliko su vlasti u pojedinim lokalnim samoupravama zainteresovani za komunalnu čistoću u svojim općinama govori činjenica da pojedine općinske inspekcije za tri godine uopće nisu intervenisale na terenu.

Tako su iz Općine Hadžići kazali da je „procedura ažuriranja prekršajnih naloga općinske inspekcije sa važećim Zakonom o prekršajima u proceduri u Ministarstvu pravde, te za navedeni period inspekcija nije izdavala kazne i prekršajne naloge. Kada su ustanovljeni prekršaji, prekršitelji su po službenoj dužnosti prijavljivani nadležnim inspekcijama KUIP-a-Kantonalne uprave za inspekcije i Eko-redarima KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo u okvirima njihovih nadležnosti.“ Iz Općine Ilidža također su kazali kako nisu imali intervencija na terenu.

U ostalim općinama u Kantonu Sarajevo, inspektori su i izlazili na teren i intervenisali, ali različitim intenzitetom i s različitim stupnjem uspjeha.

Iz Općine Novo Sarajevo kazali su kako su općinski komunalni inspektori u 2019. godini podnijeli 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a u prvoj polovini 2021. godine tri zahtjeva.

U Općini Stari Grad su od početka 2019. godine do sredine 2021. godine izrekli 60 prekršajnih naloga.

Na osnovu Zakona o korištenju javnih površina na području KS, komunalni inspektori Općine Stari Grad su izrekli devet prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 13.620 KM, a 54 prekršajna naloga u iznosu od 50.420 KM izrečena su na osnovu Odluke o privremenom korištenju javnih površina.

„Na osnovu Odluke o postavljanju firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području Općine izrečeno je sedam prekršajnih naloga u iznosu od 21.000 KM, ali nisu naplaćeni jer su subjekti nadzora tražili sudsko odlučivanje“, istakli su iz Općine Stari Grad.

Iz Općine Ilijaš kazali su da je u 2019. godini izdat jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog naloga, koji nije naplaćen, ali je Sud izrekao kaznu. U 2020. godini u Ilijašu su podnešena dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog naloga, ali Sud nije zakazo ročište, a za 2021. godinu izdata su dva prekršajna naloga koja nisu naplaćena, a za koje nije traženo sudsko odlučivanje.

Vesna Brenjo, inspektorica u Općini Novi Grad kazala je da je u 2019. godini općinski komunalni inspektor izdao 18 prekršajnih naloga od čega je 17 naloga izdato na ime fizičkog lica, a radi počinjenog prekršaja zauzimanja javne površine u svrhu izlaganja i prodaje robe (ulična prodaja) dok je jedan prekršajni nalog izdat na ime pravnog lica radi počinjenog prekršaja zauzimanja javne površine u svrhu organizacije gradilišta.

U prvoj polovini 2021. godine izdata su tri prekršajna naloga, a u drugom dijelu 2021. godine izdata su još 32 prekršajna naloga što čini ukupno 35 prekršajnih naloga, i to za prekršaje ulične prodaje, zauzimanja javne površine u svrhu postavljanja ljetnih bašti i izlaganja robe ispred matičnih objekata.

„Po prijemu prekršajnog naloga, lice koje je počinilo prekršaj ima mogućnost da kaznu plati (u roku od 7 dana u iznosu od 50% odnosno po isteku tog roka 100%) ili da odbije krivicu i nalog preda na sudsko odlučivanje nadležnom općinskom sudu“, dodala je Brenjo.

Iz preostalih općina u Kantonu Sarajevo do objave ovog teksta nije stigao odgovor.

Kao odraz nedostatka volje da se vlast više posveti pitanju komunalne čistoće govori i činjenica da su u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove zaposlena samo tri komunalna inspektora te kako i sami navode iz KUIP-a već duže vremena imaju problema sa podkapacitiranošću ove inspekcije.

POGLED IZ ULCINJA

Da je situacija sa pitanjem komunalne čistoće slična i u gradovima susjednih zemalja, govori i podaci iz Opštine Ulcinj do kojih je stigla RTV Teuta. Naime, komunalna policija Opštine Ulcinj je u 2021. godini imala znatno manji procenat broja izrečenih i naplaćenih kazni. Iako je druga godina pandemije zabilježila odličnu posjećenost u špici sezone, da li zbog većih gužvi, manjka kadra ili neefikasne naplate kazni, podaci iz 2019. godine i prvih 10 mjeseci 2021. godine se mnogo razlikuju. Nakon Zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama, zvanični podaci koje je RTV Teuta dobila od strane komunalne policije Opštine Ulcinj govore da je u toku 2019. godine procesuirano 1479 pravnih i fizičkih lica, a u prvih deset mjeseci 2021. godine, procesuirano je samo 551 lice. Podaci pokazuju da je od izrečenih kazni u iznosu od 61.500 eura naplaćeno 32, 151 euro, a u 2021. od izrečenih 42.900 eura naplaćeno je 17, 857 eura.

Vršilac dužnosti načelnika komunalne policije Opštine Ulcinj Miljazim Mustafa u izjavi za RTV Teuta kazao je da je broj kazni i naplata povećan u odnosu na period prije njegovog stupanja na tu funkciju.

„Da uporedimo, 2017. godine je bilo 18 hiljada izrečenih kazni, a kada sam ja došao 2018. godine, uplaćeno je 26 hiljada eura kazni. To je jedan veliki skok. Kazne su za neke slučajeve do 1.000 eura, tipa nepoštivanje radnog vremena za muziku, međutim za pogrešno parkiranje, što je većina kazni, kazna iznosi 50 odnosno 60 eura, ako se uplati u roku od 8-7 dana“, kazao je Miljazim.

Činjenica da umjesto 8 komunalnih policajaca, kako je određeno zakonom, radi samo 5 navodi na pitanje da li je upravo to razlog premalo izrečenih kazni. Najčešće kršene oblasti su iz domena nepropisnog parkiranja i zauzimanja javne površine, kazali su iz komunalne policije Opštine Ulcinj.

Autor: Elmedina Šabanović, Tačno.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU