fbpx

ŠG Čemernica

Panjevi u ŠG Čemernica

Radnici Šumskog gazdinstva Čemernica tvrde da je u ovom gazdinstvu na djelu ogroman kriminal kao i da je o svemu upoznata policija koje je već vršila određene istražne radnje po tim navodima. Radnici tvrde da je iz ovog gazdinstva ukradeno oko hiljadu kubika šume i da je gazdinstvu pričinjena šteta u iznosu od oko 800 000 maraka.

Sve krađe, u sva tri odjela, prijavljene su anonimno, navodno policiji, tužilaštvu i inspekciji. Postoji sumnja da je ukupno otuđeno oko 1000 kubika, uglavnom trupca smrče, prve i jednim dijelom druge klase. Iste su organizovali i izvršili  radnici šumarije, što nije moguće bez rukovodstva firme“, govore za Gerila info radnici koji žele da ostanu anonimni.

Navode i da je cijena trupca smrče, prve klase, 160 maraka bez PDV-a. Prema Pravilniku o šumsko – odštetnom cjenovniku, član 4.,  prodajna cijena odnosno osnovica, množi se sa faktorom 5., tako da je ukupna šteta oko 800.000 KM, bez pdv, objašnjavaju naši sagovornici.

Navode i da su svima poznata imena neposrednih izvršilaca navedenog krivičnog djela, da su to lica koja su ili poslovođe ili otprmeači. Navode i da upravnik radne jedinice i tehnički direktor Šumskog gazdinstva nastoje da sve prikriju jer iza svega, prema navodima pojedinih radnika, stoji direktor Šumskog gazdinstva Čemernica Njegoš Radić.

Radić u kratkom razgovoru sa novinarom Gerila info tvrdi da su mu poznate određene tvrdnje koje s epojavljuju i na društvenim mrežama ali da on ne želi ništa da komentariše. Sve naziva izmišljotinama. Radić je inače u funkciji V.D. direktora Šumskog gazdinstva Čemernica i kadar je SNSD-a iz Kneževa.

Gerila info je pitanja u vezi sa tvrdnjama dijela radnika Š.G. Čemernica poslala Šumama Republike Srpske, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. Odgovore ćemo objaviti kada i ukoliko ih dobijemo.

Radnici koji su kontaktirali Gerila info tvrde da je lako doći do zaključka da postoji osnov sumnje na izvršenje krivičnog djela kada se pogleda sa kakvom imovinom raspolažu pojedinci koji upravljaju gazdinstvom. Navode da pojedinci voze automobile i posjeduju nekretnine koje ne mogu priuštiti od svojih plata u Šumskom gazdinstvu.

“Bitno je napomenuti da je neophodno izvršiti analizu primke i otpreme, kompletne mase trupca prve i druge klase pored uviđaja na terenu, koji će vjerovatno snijeg prekinuti”, napominju radnici koji su kontaktirali naš portal.

Radnici napominju i da je ovo Šumsko gazdinstvo ove godine, zaključno sa posljednjim danom septembra poslovalo sa ogromnim gubitkom. Taj gubitak iznosi 326 000 maraka.

tabela gubitaka Š.G. u RS

Tabela gubitaka Š.G. u RS

Gerila saznaje da je po naredbi Okružnog tužilaštva u Banjaluci, policija blokirala šumski odjel RJ Cvrcka, koji danonoćno obezbjeđuje u kojem vrši uviđaj, zajedno sa Republičkom šumarskom inspekcijom, zbog sumnji da je u istom izvršena krađa većih razmjera. Prema nezvaničnim informacijama unutrašnja kontrola utvrdila je da je u navedenom odjelu bespravno posječeno 466 stabala, čija je masa otuđena.

Krađa je, tvrde pojedini radnici, vršena i namjernim netačnim upisivanjem obima i dužine trupaca. Na taj način pravljen je višak u odnosu na stvarnu drvnu masu a taj višak je prodavan na crno.

Pored sječe nedoznačenih stabala, krađa je izvršena i na drugi način, tvrde radnici. Prilikom mjerenja, tj. primanja posječenih stabala, od strane ovlaštenih lica, smanjen je prečnik a u nekim slučajevima i dužina trupca i kao takva, netačna upisivana u odgovarajuće evidencije, tj. knjige primke. Na taj način pravljen je višak u odnosu na stvarnu drvnu masu, koja je umanjena za 10%. Otuđena drvna masa otpremljena je na crno, odnosno nelegalno, lokalnim kupcima, koji su nelegalnu, otuđenu drvnu masu plaćali kešom, na licu mjesta, otpremaču koji je zaposlen u gazdinstvu.

Na ovaj način vršena je krađa, uglavnom prve i druge klase, trupca smrče i jele. Poređenjem primljene i otpremljene mase, svakog pojedinačnog trupca može se utvrditi tačna količina otuđene drvne mase. Za cijenu siječe i izvoza otuđene mase, oštećeni su radnici koji rade na ovim poslovima, jer je istima plaćeno samo za izvedene radove zvanično upisane mase, koja je umanjena. Naravno, prilikom otpreme, trupci se tačno mjere, jer to i kupci kontrolišu. Ukupna masa koja je otpremljena, poklapa se sa primljenom masom, koja je lažirana a što se vidi poređenjem iste sa doznačenom masom, po izvođačkom projektu za navedeni odjel, kao i poređenjem primljene i otpremljene mase svakog pojedinačnog trupca“, tvrde radnici ovog gazdinstva.

Izvor: GERILA info

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU