fbpx

kresevo 3

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Policijska stanica na nekropoli stećaka u Kreševu skoro je završena. Na fotografijama i videu Žurnala jasno je vidljivo da stećci nisu ni na koji način zaštićeni. Investitor: MUP SBK na čelu sa ministrom Feliksom Vidovićem. Brat ministra Vidovića - Radoje Vidović - bio je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u vrijeme početka radova i otkrića nekropole

Piše: Branka Mrkić-Radević

Sredinom 2019. godine na lokalitetu Polje Martinići, na kome se nalazila srednjovjekovna crkva počela je izgradnja nove policijske stanice u Kreševu. Prilikom pripremnih radova pronađena je nekropola stećaka, a otkriće je izazvalo veliki interes medija i stručnjaka iz različitih oblasti. Riječ je o vrijednom otkriću, pravom blagu kulturne baštine, konstatovali su arheolozi i historičari. 

Tražilo se da se odustane od izgradnje policijske stanice na nalazištu stećaka, a sama lokacija proglasi nacionalnim spomenikom. Peticija da ova lokacija bude pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika pokrenuta je još 2012., godinama prije ovog značajnog otkrića.

kresevo 1

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije prostor Polje (Martinići) u Kreševu željela proglasiti nacionalnim spomenikom i tako ga zaštititi od potpune devastacije. Obavezali su se da će se radovi na izgradnji policijske stanice privremeno obustaviti dok struka ne da konačnu riječ, a njihov eventualni nastavak bit će pod budnim okom arheologa. Bilo je riječi i o izmještanju stećaka i njihovoj konzervaciji. Razblažili su očekivanja javnosti najavama o pažljivom i odgovornom postupanju, ali konkretne poteze nisu poduzeli.

Od tada su prošle skoro dvije godine. Policijska stanica na nekropoli stećaka skoro je završena. Na fotografijama i snimcima Žurnala jasno se vidi da su stećci još uvijek tu – potpuno nezaštićeni, izloženi štetnom uticaju djelovanja mašina i građevinskih radova.

Investitor - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona – vlasnik je ovog zemljišta. Ministar policije SBK-a je Feliks Vidović iz HDZ-a. Obnašao je i dužnost ministra pravde Federacije BiH. Feliks Vidović karijeru je počeo kao pripravnik u Općini Kreševo. Istoj Općini koja je izdala potrebne dozvole za izgradnju policijske stanice, na čijem čelu je također HDZ-ovac Renato Pejak

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je odbila proglasiti ovu lokaciju nacionalnim spomenikom, bio je i Radoje Vidović (HDZ), brat Brat Feliksa Vidovića. Radoje Vidović član komisije bio je sve do 2021., tako da je direktno odlučivao o projektu koji vodi njegov brat Feliks na poziciji ministra policije SBK-a.

Radoje Vidović je bivši načelnik Općine Kreševo. Od jula prošle godine zastupnik je u Hrvatskom saboru ispred HDZ-a za XI izbornu jedinicu (dijaspora). U Saboru je član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, Odbora za ratne veterane i Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na dužnost u Saboru stupio je u vrijeme kada je još uvijek bio aktivan član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika u BiH.

Općina Kreševo nije revidirala dozvole izdate prije otkrića nekropole stećaka. Nakon arheološkog otkrića, načelnik Renato Pejak je prvo rekao kako izgradnja neće obuhvatiti nijedan stećak, a zatim kako će stećci biti dislocirani ukoliko komisija tako odluči. Kao što se vidi na snimcima, stećci su tu.

Ova nekropola sa stećcima nije jedina na području Kreševa: stećci na lokalitetima Brdo u Deževicama, Kose, Crkvenjak i Klupe proglašeni su nacionalnim spomenicima BiH. Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj nekropola u BiH u lošem stanju i da su rijetko zaštićeni na pravi način. 

(zurnal.info)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU