fbpx

U Tuzli najavljeni protesti: Ponovo uložena žalba na tender za nabavku linearnog akceleratora

U Tuzli najavljeni protesti: Ponovo uložena žalba na tender za nabavku linearnog akceleratora

Foto: N1

Nabavka linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla i dalje je na čekanju jer je na tender ponovo uložena žalba. U međuvremenu, ugroženi su životi pacijenata koji se oslanjaju na radioterapiju kao neophodan dio svog liječenja.

Iako je novac za nabavku osiguran, UKC Tuzla je bez aparata za zračenje od marta prošle godine zbog stalnog obaranja tendera za nabavku. Zbog toga, svi onkološki pacijenti kojima je potrebno zračenje, već duže od godinu dana na zračenje moraju putovati u bolnice u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Banja Luci.
Zbog ograničenih kapaciteta, bolnice u ovim gradovima bile su primorane formirati liste čekanja. Na uskraćivanje liječenja onkološkim pacijentima u TK građani već mjesecima izražavaju svoje nezadovoljstvo, a jednu od akcija pokrenuo je i Tuzlak Mirza Mustafagić, na čiju inicijativu je uređeno onkološko odjeljenje je i ranije najavio da će, ukoliko i četvrti pokušaj nabavke propadne organizovati proteste zajedno sa građanima.

“Peti oktobar je nekako najizgledniji. Ne znam šta će biti, ali vjerujem da je ovo kulminacija svega onoga što se dešavalo. Do petog oktobra će to skoro biti 600 dana, danas je 585 dan od kako ne radi akcelerator, evo šta će se desiti. Ja se ježim sada”, kazao je za RTV Slon Mirza Mustafagić, influenser.

N1