fbpx

Penzioneri kao izborni "tas na vagi"

Penzioneri kao izborni "tas na vagi"

Foto: Fena

Kada se otvore glasačka mjesta, penzioneri su već godinama, po pravilu, najredovnije i najdisciplinovanije biračko tijelo.

Bez obzira ko bio na vlasti, kakva obećanja im davao i šta nudio kako bi zadobio njihovo povjerenje, pripadnici najstarije populacije u Republici Srpskoj prvi su, od rane zore, u redovima ispred glasačkih kutija, a njihov glas, sve dosadašnje analize pokazuju, presudan je u tome ko će vladati na lokalnom, republičkom ili državnom nivou.

Naime, prema zvaničnim podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske, u Srpskoj trenutno živi oko 280.000 penzionera. To je, inače, najveći broj penzionera koji je evidentiran u Republici Srpskoj od njenog nastanka do danas.

Siromaštvo kao usud
Takođe, prema istraživanjima Fondacije “Fridrih Ebert” u BiH iz 2020. godine, kao i prema studiji Svjetske banke u BiH, procentualno najveći broj socijalno isključenih i siromašnih građana BiH su ljudi stariji od 65 godina. Svaka treća osoba starija od 65 godina u BiH može se smatrati siromašnom, a svaki peti djed ili baka nemaju čak ni najskromniju penziju, tako da doslovno zavise od milosti porodice, pokazali su rezultati ovih studija.
– Penzioneri su najvjerniji glasači, pa se kandidatima najviše isplati “ulagati” u njih i pokušati kupiti njihove glasove – izjavio je za Srpskainfo Damjan Ožegović iz Transparensi internešenala BiH.
Istakao je i to da su penzioneri u fokusu pažnje političarima pred izbore, ne samo zbog brojnosti, nego i zbog toga što upravo pripadnici te populacije redovno izlaze na glasanje.

– Ta davanja su prisutna već godinama, a najčešće se odnose na penzionere i boračke kategorije, koje takođe spadaju u kategoriju starijih ljudi, te na maturante, koji će prvi put glasati – rekao je Ožegović za naš portal.

Politički analitičar Tanja Topić takođe ističe važnost glasova penzionera u izbornom procesu.
– Penzioneri su disciplinovani: i kad treba platiti račune, i kad treba izaći na glasanje. Većina političkih subjekata, koji u predvečerje izbora pokušavaju zadobiti njihovu naklonost, kad izbori prođu brzo zaborave penzionere, kao, uostalom i sve druge građane – rekla je Topićeva za Srpskainfo.
Inače, kada smo nedavno razgovarali s predsjednikom Udruženja penzionera Republike Srpske Ratkom Trifunovićem o tome koliko su pripadnici najstarije populacije zadovoljni radom Vlade Srpske, on nam je o rezultatima aktuelne vlasti iznio samo hvalospjeve.

– Uspostavljena je odlična saradnja, a naše udruženje imalo je vrlo korektan odnos s kabinetom premijera, kabinetom ministra finansija, Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvom zdravlja, tako da smo sva pitanja koja smo stavili na dnevni red uspješno rješavali i dogovarali – poručio je Trifunović.

Dodao je i to da su penzionerima redovno isplaćivana davanja iz budžeta, kao i da su brojni penzioneri, kako je rekao, do danas dobili pravo na besplatno banjsko liječenje.
– Pored toga, postoje još brojne druge stvari zbog kojih smo zadovoljni saradnjom s udruženjima penzionera – rekao nam je Todorović.

Izborna “sigurica”
Sociolog Ivan Šijaković za Srpskainfo ističe da je odanost penzionera vladajućim političkim strukturama već odavno postala “sigurica” prilikom klađenja na to ko će pobijediti na izborima u Republici Srpskoj.
– Prije svega, treba istaći da se radi o ljudima koji su u zavisnom položaju. To nije kao nekad što je bilo, ili kao što je sada u razvijenim zemljama da su penzioni fondovi sigurni, da su nezavisni ili da čak učestvuju u finansiranju drugih poslovnih poduhvata. Ovdje je situacija potpuno drugačija. Penzioni fondovi su prazni i čeka se da se nešto u budžetu skupi ili da se doda, tako da penzioneri zavise od države i zato vladajuće partije uvijek tipuju na to da su penzioneri kategorija koja je ugrožena i koja će pristati na svaku vrstu pomoći koja im se ponudi – kaže Šijaković.

Takva praksa, dodaje on, u političkom životu Republike Srpske traje već 20-ak godina.

– Ista strategija se već decenijama uspješno primenjuje prema više od 250.000 sigurnih glasova za vladajuće partije, a slična stvar je i sa opozicionom partijama koje žele da preuzmu vlast. Iz perspektive penzionera, ovi na vlasti bar nešto nude, dok ovi drugi obećavaju da će tek nešto da im daju. Zbog toga su penzioneri stabilno biračko tijelo, dok su sve ostale kategorije promjenjive – ocjenjuje Šijaković.

Srpska info