fbpx

Ministarstvo se ne oglašava: Da li su legalni Radišićevi dograđeni kvadrati?!

Ministarstvo se ne oglašava: Da li su legalni Radišićevi dograđeni kvadrati?!

Foto: Capital

Nakon što je u medijima objavljeno da je firma Grand Trejd u vlasništvu Mileta Radišića u centru Banjaluke nezakonito dogradila 15 hiljada kvadrata više nego što je propisano regulacionim planom, iz ove firme su demantovali ove navode. Da li dozvole za objekte Radišića kontroverznog biznismena bliskom Miloradu Dodiku postoje zaista, odgovor bi trebale dati republičke institucije, međutim iste već sedmicama ćute.

Nakon objavljivanja informacija da je Radišićeva firma Grand trejd dogradila hiljade kvadrata mimo regulacionog plana, iz ove firme je poručeno da ništa ne rade nezakonito i da imaju građevinske i druge neophodne dozvole koje izdaju Grad Banjaluka i Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

"Isto tako želimo da kažemo da osuđujemo sve navode u pogledu neregularnosti građenja objekta u Banjaluci. Ovim je našem klijentu u velikoj mjeri nanesena šteta s obzirom da je prezentovano da je sagrađen veliki dio objekta bez građevinskih dozvola. Ovim putem pozivamo sve medije i sva zainteresovana lica da iskoriste svoja prava koja je dao zakon o slobodi pristupa informacijama i saznaju da li u konačnici postoje regularne dozvole", rekao je advokat Grand trejda Miloš Stevanović

Novinari portala Kapital, koji su objavili priču kažu da bez obzira na tvrdnje Grand trejda, stanje na terenu govori drugačije.

"Možda Grand trejd ima građevinske dozvole, ali one nisu u skladu sa regulacionim planom. Mi smo dokazali, angažovali smo tri vještaka građevinske struke koji su dokazali da je osnovna zgrada proširena za četiri metra mimo regulacionog plana, da su nadograđeni nekoliko spratova, da su dvije zgrade koje uopšte nisu trebale postojati, postoje sada, to znači da se narušava ambijentalna cjelina da kršite gradske propise", kaže novinar i urednik portala Kapital Siniša Vukelić.

Gradonačelnik Banjaluke kaže da su sporne regulacione planove donosile ranije gradske administracije, a poštovanje propisa zbog veličine objekta, kaže Draško Stanivuković, ne kontrolišu gradske nego republičke institucije.

"Mi smo slali našu inspekciju međutim ne možemo preko republičke koja nažalost ima mnogo veće autoritete od gradske. Prema tome, to je pitanje za ministra prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije nijh možete da pitate o tome, oni treba da nadgledaju, a regulacioni plan je usvojen kad sam ja jedva bio punoljetan", poručio je Stanivuković.

Odgovor na pitanje da li je Radišić nezakonito dogradio čak dvije zgrade više nego što je ucrtano u regulacioni plan, pokušali smo dobiti od resornog ministarstva na naša uredno postavljena odgovor nije stigao.

"Ove najnovije informacije da je čak i prilikom izgradnje zgrade da su prekršeni svi propisi da su desetine hiljada kvadrata nelegalno dozidani ide u prilog tome da su tužilaštvima vezane ruke i da ukoliko to ostane tako oni ustvari polažu ispit svoje nezavisnosti u ovom slučaju jer stvari su jasne", smatra poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Zbog ovog kompleksa, koji se gradi na mjestu nekadašnjeg parka, građani Banjaluke su 2012. godine danima protestovali, ali je bez obzira na to park srušen nakon čega je počela gradnja kontroverznog objekta.

BN