fbpx

Svjetska banka smanjila prognozu globalnog rasta na 3,2 posto

world bank

Svjetska banka je smanjila prognozu globalnog rasta za 2022. godinu za skoro pun procentni poen, sa 4,1 odsto na 3,2 posto, zbog uticaja ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je predsjednik te međunarodne finansijske institucije Dejvid Malpas. 

Malpas je rekao na video konferenciji za novinare da Svjetska banka predlaže novi 15-mjesečni program kriznog finasiranja od 170 milijardi dolara kao odgovor na dodatne ekonomske potrese zbog rata, pri čemu će oko 50 milijardi dolara ovog finansiranja izdvojiti tokom sljedeća tri mjeseca, prenosi Rojters.

Predsjednik Svjetske banke je naveo da je u novom izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima najviše srezana prognoza rasta Evrope i Centralne Azije, za čak 4,1 procenat, uključujući Ukrajinu, Rusiju i okolne zemlje.

Takođe su smanjena predviđanja privrednog rasta razvijenih i mnogih zemalja u razvoju zbog skoka cijena hrane i energije, koji je uzrokovan poremećajima u snabdjevanju povezanim sa ratom.

Očekuje se da će danas i Međunarodni monetarni fond objaviti naniže revidiranu prognozu globalnog rasta.

“Pripremamo se za nastavak odgovora na krizu, s obzirom na multiplikovanje krize. Očekujem da u narednih nekoliko nedjelja razgovaram sa našim odborom o novom 15-mjesečnom paketu od oko 170 milijardi dolara za odgovor na krizu u periodu od aprila 2022. do juna 2023”, rekao je Malpas.

Taj program je nastavak korona paketa finansiranja Svjetske banke od 160 milijardi dolara. Malpas je istakao da će dio sredstava biti usmjeren za podršku zemljama koje su primile izbjeglice iz Ukrajine, kao i za pomoć u rješavanju problema u zemljama pogođenim nestašicom hrane.

On je najavio da će zemlje članice Svjetske banke i MMF-a ove nedjelje razgovarati o novoj pomoći za Ukrajinu, te da očekuje da će određeni broj zemalja donatora objaviti konkretne iznose sredstava koje će obezbijediti.

Tanjug