fbpx

MMF smanjio prognoze ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine

MMF55

Međunarodni monterni fond smanjio je prognoze ekonomskog rasta BiH u 2022. godini na 2,4 posto, objavljeno je u najnvijem outlooku za svjetsku ekonomiju, izvještava Indikator.ba. 

Rast je značajno smanjen u odnosu na prethodne prognoze iz oktobra 2021. godine kada je za ovu godinu predviđan 3,2-odstotni rast.

Ova međunarodna finansijska institucija je među prvima izašla sa prognozom koja uzima u obzir negativne učinke ruskog napada na Ukrajinu i njegovih globalnih posljedica na ekonomiju.

Za 2023. godinu Međunarodni monetarni fond predviđa rast BDP-a BiH od 2,3 posto.

Rat u Ukrajini nije samo pogoršao situaciju sa globalnim lancima opskrbe, što je dodatno otežano obnovljenim oštrim mjerama epidemije u Kini, već je povisio ionako visoke cijene energije, sirovina i hrane u Bosni i Hercegovini. Godišnju inflaciju u Bosni i Hercegovini za ovu godinu MMF projicira na 6,5 posto.

MMF je saglasno novim okolnostima smanjio prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu i sljedeću godinu na 3,6 posto. Posljednja procjena za ovu godinu iz januara je 0,8 postotnih bodova niža od očekivane s obzirom na posljedice rata u Ukrajini, a za 2023. pogoršana je za 0,2 postotna boda.

Očekuje se da će Rusija ove godine doživjeti pad BDP-a od 8,5 posto zbog učinka zapadnih sankcija, dok Fond predviđa smanjenje ekonomske aktivnosti za Ukrajinu od 35 posto.

Očekuje se da će se ruski BDP sljedeće godine smanjiti za još 2,3 posto, a MMF se ne usuđuje ni predvidjeti pad ukrajinskog BDP-a u budućnosti.