fbpx

Američki bogataši još bogatiji

dolari 1170x780

Bogatstvo sto najbogatijih Amerikanaca u prvih sto dana predsjedavanja Džozefa Bajdena povećalo se za 195 milijardi dolara, navodi "Bloomberg".

Ukupno bogatstvo 100 najbogatijih građana Sjedinjenih Država dostiglo je 2,9 biliona dolara do 30. aprila, što je porast od 195 milijardi od Bajdenove inauguracije 20. januara.

Istovremeno, bogatstvo 50% američkih građana s najnižim primanjima iznosi samo 2,5 biliona američkih dolara.

Glavni razlog tako uočljivog i brzog bogaćenja je rast berzi zbog povećanja broja vakcinisanih i prevladavanje pandemije virusa korona.

Glavni akcionarski indeksi rasli su gotovo kontinuirano od februara, nadmašujući jedan rekord za drugim.

Indeksi "Dow Jones" i "S&P 500" porasli su više od 10% tokom tih mjeseci.

Bajdenove mjere podsticaja i njegov masivni program vakcinacije podstakli su brz oporavak, a time i rast berzi i bogatstva najbogatijih Amerikanaca.

Međutim, slični pozitivni trendovi u Sjedinjenim Državama primijećeni su i posljednjih sedmica predsjedničkog mandata Donalda Trampa te je bogatstvo 100 najbogatijih Amerikanaca poraslo za 267 milijardi dolara od 4. novembra 2020. godine do Bajdenove inauguracije.

Američka privreda oporavlja se brže nego što se očekivalo. Međunarodni monetarni fond predviđa rast BDP-a Sjedinjenih Država ove godine od 6,4%, javlja Hina.

Izvor: Agencije