2382495 1300

Na području općine Hadžići nalaze se brojna prirodna bogatstva, šume, gljive, ljekovite biljke, izvori, pećine. U Hadžićima, tačnije u Pazariću se nalazi stari hrast koji je prema zapisima naučnika star više od 500 godina i pod zaštitom je države. Ispod stabla, prije 30 godina pronađene su sablje i posude iz osmanlijskog perioda. Na ovom području je i vrelo Katarina.

Vrelo sa kojeg se vode napila pratnja Katarine Vukčić-Kosača Kotromanić prilikom bijega iz Kozograda i Kreševa. U pećini Megara, koja se nalazi u zapadnom dijelu planinskog sklopa Bjelašnica, pronađene su kosti pećinskog medvjeda. Pećina je poznata i po jednom stalagmitu koji podsjeća na lava. Sve to i još mnogo toga nalazi se na području općine Hadžići, ali mnoge lokacije su u jako lošem stanju. Nažalost, svijest o njihovom značaju je na veoma niskom nivou, kao i u cijeloj BiH.

Jedan od razloga da profesorica historije Aisa Sadiković sa članovima historijske sekcije JU OŠ “Hilmi ef. Šarić” napravi Turistički vodič kroz Hadžiće bio je upravo upoznati mlade sa bogatstvom njihove lokalne zajednice, kako bi se ta mjesta sačuvala od zaborava i propadanja. Učenici su sa profesoricom neumorno radili na istraživanju, zapisivanju, snimanju najznačajnijih lokacija i danas su ponosni na svoj rad.

1spomenici 1

UČENICI SU NEUMORNO RADILI NA ISTRAŽIVANJU 

- Uvijek sam se trudila da historiju učenicima približim i učinim zanimljivom, a to je najbolje uraditi praktičnim, terenskim radom. Obilazili smo brojne lokacije u BiH, najznačajnija mjesta, najbogatija područja, najzanimljivije spomenike i zaključili da gdje god odemo, imamo jako malo pisanih materijala. Pored historije, tokom terenske nastave učili smo o običajima, navikama, načinu života. Zato smo odlučili napraviti Turistički vodič kroz našu općinu kako bismo turistima, ali i domaćem stanovništvu pokazali kakvim sve prirodnim, kulturnim, historijskim bogatstvom raspolažemo i koliko je važno to čuvati, priča nam Sadiković i naglašava da su dobili podršku nastavnog vijeća, menadžmenta škole, ali i Općine Hadžići.

Pored Turističkog vodiča kroz općinu Hadžići, u okviru istoga projekta, učenici i nastavnica su napravili i promotivni film koji na najljepši način govori o općini Hadžići.

- Svi smo prepoznali značaj ovog djela, posebno u vremenu kada se u turizam malo, gotovo nikako ne ulaže, a znamo kakvi su potencijali svakog kutka naše zemlje. Jedan od ciljeva projekta bio je i podići svijest o kulturno-historijskom i prirodnom bogatstvu naše općine kako bi se takva mjesta zaštitila, rekao nam je Nermin Subašić, direktor OŠ “Hilmi ef. Šarić”.

Oslobođenje.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6