6korpa

Danas su održivost, ruralna privlačnost i, naravno, izgled, najvažniji uslovi kojega mora ispuniti prehrambeni sektor. Ovo se ne odnosi samo na proizvode, već i na njihovu ambalažu.

Kompanija Landpack GmbH iz Puchheima (Njemačka) počela je s aktivnostima na ovom području u 2013. godini, a trenutno je poznata u cijeloj Evropi po svojim jedinstvenim ambalažnim rješenjima za pakiranje od razgradive konoplje i slame. Prema riječima direktora te kompanije, Thomasa Maier-Eschenlohra, potražnja se ubrzano povećava, navodi Freshplaza.

Slama je vizualno upečatljivija

Kompanija je započela sa izolacijskim materijalima od slame, ali su u međuvremenu i proizvodi od konoplje postali zanimljivi kupcima.

"Konoplja nije tako vizualno upečatljiva kao slama. Kada pogledate slamu, odmah ju vežete uz seoski život i održivost. Pojedini kupci s masovnijom proizvodnjom biraju konoplju, a oni manji koji nemaju velike biznise, poput trgovina farmerskih proizvoda i mesara, preferiraju slamu. Izgled je posebno važan za ovu posljednju grupu korisnika. Posebno mladi ljudi ili generacija Y i Z inzistiraju na ekološkoj ambalaži", kaže Maier-Eschenlohr koji tvrdi da se u mnogim slučajevima kod prodaje voća i povrća, događa da fotografije na internetu ne odgovaraju stvarnom pakiranju. Pa se tako svježi proizvodi sa farme pakiraju u plastičnu ambalažu i tako šalju kupcima koji sve manje žele takva pakiranja.

Istraživanje je pokazalo da će čak 36 posto kupaca na internetu kupiti proizvod ako je on u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

Njihova ambalaža i od konoplje i od slame dobar su izolator i odlično apsorbiraju udarce što je jako važno posebno u sektoru voćarstva i povrćarstva gdje se takvim paketima šalju proizvodi koji su gotovo spremni za na stol.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4