×

Poruka

Debug output of Perfect Link with Article Images on Facebook
fb:app_id - 152573385074314
fb:admins - 1664237216
og:title - Svijet je konačno dobio Dan pčela
og:type - article
og:url - http://impulsportal.net/index.php/zanimljivosti/svastara/11704-svijet-je-konacno-dobio-dan-pcela?tmpl=component&print=1&layout=default
og:site_name - Impuls
og:image - images/slikeZanimljivosti2/svastara/Honeybee_landing_on_milkthistle02.jpg

Honeybee landing on milkthistle02

Na inicijativu Slovenije, a u slavu Antona Janše, pionira modernog pčelarstva, od naredne godine će se 20. maj slaviti kao dan posvjećen ovom vrijednom insektu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je prije nekoliko dana prijedlog Pčelarskog saveza Slovenije i 20. maj proglasila Svjetskim danom pčela. Ovaj Dan obilježavaće se svake godine s ciljem da se čovječanstvo podsjeti na važnu ulogu pčela za opstanak planete ali i upozori na akitivnosti koje su doprinijele da se broj pčela širom planete smanjuje. Inicijativu za uspostavljanje Dana pčela podržao je ogroman broj članica Ujedinjenih nacija uključujući SAD, Kinu, Rusiju, Indiju, Brazil, zemlje EU i druge.

Na čelu tima koji je predložio uspostavljanje Dana pčela nalazi se slovenački minitar poljoprivrede Dejan Židan koji je rekao da su glasanjem u UN krunisani trogodišnji napori Slovenije da pčele i ostali polinatori dobiju pažnju koju zaslužuju.

Inače, 20. maja rođen je slovenac Anton Janša (1734-1773) pionir modernog pčelarstva i jedan od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti. On je bio prvi učitelj modernog pčelarstva kojeg je Marija Terezija svojevremeno imenovala za predavača u Bečkoj pčelarskoj školi.

Agro Smart