Tim naučnika iz SAD-a, Velike Britanije i Australije se slaže da je veličina bitna kad je u pitanju rizik od izumiranja životinjskih vrsta.

images 2017 09 izumiranje aps 587924973

Prema rezultatima novih istraživanja, izumiranje najviše preti najvećim i najmanjim vrstama.

Naučnici iz SAD-u, Velike Britanije i Australije su složni da je veličina bitna kad je u pitanju rizik od izumiranja, a najbolje će proći pkičmenjaci u tzv. zlatnoj zoni, ni preveliki ni premali.

Potrebno je preduzeti određene mere i zaštiti životinje s obe strane skale: velikim životinjama najviše preti lov, a najmanjim zagađenje i seča šuma.

Istraživači su pronašli nove dokaze da životinjske vrste toliko izumiru da se može smatrati da je u pitanju šesto masovno istrebljenje. Ovakvi rezultati su podstakli naučnike da odrede ključne faktore rizika istrebljenje određene vrste.

Jedan faktor je veličina tela.

Istraživanje sprovedeno na pticama i sisarima je pokazalo da su krupnije vrste u većoj opasnosti, piše BBC.

Ipak, kad su istraživači napravili bazu podataka hiljadu ptica, sisara, riba, vodozemaca i reptila s rizikom od istrebljenja, otkrili su nesrazmerne gubitke kod velikih i malih vrsta.

„Iznenađujuće je da smo otkrili da su najugroženije životinje ne samo krupniji kičmenjaci, već i najmanje vrste“, rekao je profesor Bil Ripl sa Univerziteta u Oregonu.

Krupne životinje, poput slonova, nosoroga i lavova su dugo predmet zaštite, dok ribe, ptice, gmizavci i vodozemci, koji su džinovi u svojim porodicama, poput kit-ajkule, somalijskog noja ili kineskog džinovskog daždevnjaka, često bivaju zanemareni.

Istovremeno ugrožene vrste malih životinja - žaba i rovčica, takođe dobijaju veoma malo pažnje.

U okviru istraživanja, naučnici su uporedili telesnu težinu i rizik od istrebljenja za više od 25.000 vrsta kičmenjaka (izumiranje preti oko 4.000).

Kičmenjaci sa niskom ili visokom telesnom težinom su u najvećoj opasnosti od izumiranja, bilo da žive na kopnu, okeanima ili rekama.

Najveće pretnje:

- regulisani i neregulisani ribolov
- lov i hvatanje zbog hrane, trgovine ili lekova

Najveća opasnost za najmanje vrste:

- zagađenje jezera, reka i potoka
- poljoprivreda
- seča šuma

National Geographic Srbija

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU