Uffingtonov bijeli konj

Na zelenim padinama brežuljaka u Engle­skoj ima najmanje pedeset likova u krajoli­ku. Razlog je vrlo jednostavan jer na padinama leži sloj krede.

uffingt

Opširnije...

Da li je matematika univerzalni jezik u svemiru: Vanzemaljci, čujemo li se?

Ukoliko izvan Zemlje ima inteligentnog života, on razume matematičke odnose i može da se sporazumeva pomoću njih, bez obzira da li su u pitanju binarne poruke, geometrijski oblici ili muzička harmonija. Od ove pretpostavke polazi većina savremenih astronoma kada pokušava da stupi u kontakt sa drugim svetovima, ali veći problem predstavlja mogućnost da su oni isuviše daleko ili da, jednostavno, ne žele da komuniciraju sa nama.

4pi broj

Opširnije...

Kada i kako su plavi kitovi evoluirali u najveće životinje koje su ikada postojale?

Gigantizam možda izgleda kao prastari fenomen, s obzirom da su goleme životinje poput Megalodona i Tyrannosaurusa rexa izumrle prije više milijuna godina. Najveći kralježnjak koji je ikad živio, međutim, pripada sadašnjem, a ne prošlom životinjskom svijetu. Riječ je o plavom kitu, koji može narasti i preko 30 metara dužine.

blue whale 1198719 1920

Opširnije...

Jugoslovenska brodogradnja - Kako je potonuo brod Berge Istra

Berge Istra bio je brod u vlasništvu norveške brodarske kompanije Bergesen i registriran u Liberiji. Pripadao je klasi kombiniranih ili brodova za prijevoz nafte, tekućih goriva i rude (engl. ore-bulk-oil carrier, OBO carrier), s 227,550 kubičnih tona istisnine (DWT). Brod je nosio građevinski broj 296 brodogradilišta Uljanik u lučkom gradu Puli u tadašnjoj SFR Jugoslaviji, gdje je sagrađen 1972. godine.

6berge istra

Opširnije...

Kristalne Lubanje – najmističniji predmeti na Zemlji?

Od malih nogu me neobjašnjivo fascinirala priča o mističnoj Kristalnoj Lubanji u čijim se očnim dupljama mogu vidjeti neobične vizije… Za Lubanju sam prvi put saznala još kao dijete iz popularnih (ali nadasve edukativnih :-)) stripova o detektivu nemogućeg Marti Misteriji (Martin Mystere), a čak je i Steven Spielberg snimio četvrtog Indianu Jones-a na tu tematiku. Nedavno sam imala priliku vidjeti i uživo jednu od Lubanja u legendarnom British Museum-u u Londonu i moram priznati da ona uistinu zrači nečim… neobičnim.

6British Museum Crystal Skull

Opširnije...

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Zanimljivosti - Arhiv

Septembar 2017
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1