Prije samo nekoliko godina luksuznim studentskim smještajem smatrao se stan koji ima veš-mašinu, a danas većina omladine neće da useli u sobu ako nema internet, klimu i nov namještaj.

1stanovi banjaluka

Probirljivost studenata natjerala je banjalučke stanodavce da ulože u opremanje stanova kako bi ih privukli u septembru, pa neki idu čak i dotle da budućim podstanarima obezbjede sve uređaje – kafe aparat, fen ili mikser.

Iako se cijene ovih stanova kreću od 400 do 600 KM, u centru su najtraženiji, zbog blizine univerziteta.

– Iznajmljujem nov jednoiposoban stan kod Venecija mosta, u kojem imamo tri kreveta, LCD TV, veš-mašinu, klimu i kalorimetar. Uredila sam ga kao da ću ja u njemu živjeti, nije samo nabacano i neuslovno. Rizik je da će biti uništen, ali se ipak nadam da ću naći pristojne podstanare – kaže Banjalučanka koja je željela da ostane anonimna, te dodaje za stan na ovoj lokaciji traži 420 KM.

Stan najčešće iznajmljuju tri do četiri studenta koji dijele mjesečne troškove, pa im, kažu, život u Banjaluci nije preskup.

– Drugarice i ja smo našle stan od 40 kvadrata u zgradama u Bulevaru Stepe Stepanovića još prije dvije godine. Nismo htjele da živimo u studentskim domovima jer znam da su tamo loši uslovi. Ovdje sam prezadovoljna, sve je novo i lijepo namješteno, morali smo donijeti samo svoj laptop. Nadam se da ćemo na ovoj adresi ostati do kraja studija – ispričala nam je Aleksandra sa Ekonomskog fakulteta.

Banjalučanin koji pet godina izdaje stan u Boriku kaže da su morali da ga renoviraju jer su sve teže mogli da ga izdaju.

– Studenti odmah sa vrata pitaju da li imamo kablovsku, internet i klimu, tako da smo u to morali da uložimo oko hiljadu maraka. Zamijenili smo i dio starog namještaja, kupili nove krevete i ormare, ali nećemo moći podići cijenu zakupa jer je konkurencija velika – rekao je Branko S.

Šansu su videli i stanodavci iz udaljenijih naselja, jer danas nije rijetkost da budući akademski građani u Banjaluku dođu vlastitim autom, pa im život u Lazarevu ili Laušu nije problem. Stanovi se ovdje kreću od 200 do 300 KM, sa režijama.

U istom rangu je i Veseli brijeg, gdje se vlasnici kuća posljednjih godina bukvalno utrkuju ko će bolje urediti stan za izdavanje.

– Iako se čini da lokacija nije atraktivna, do sada smo stan brzo izdavali, prvi studenti koji dođu i vide kako je uređen odmah se usele. Međutim, studenti i nisu baš zahvalni podstanari, pa kada se isele obično moramo da bacimo tepihe koliko su prljavi, ponovo krečimo i tri dana čistimo namještaj – rekla je Nataša iz Veselog brijega.

Dodaje da su studentu, u cijenu smeštaja od 150 KM uračunate sve režije – voda, struja, odvoz smeća i grijanje.

Ekonomista Miloš Todorović pojašnjava da su se okolnosti promijenile u odnosu na ranije godine, broj studenata je isti ili čak manji, dok se stanovi stalno grade.

– Radi se o čistom odnosu ponude i potražnje, nove zgrade niču u kontinuitetu i studenti mogu da budu probirljiviji, jer je veći izbor stanova. Vremena su se promijenila i teško možemo reći da je veš- mašina danas luksuz- ističe Todorović.

Podsjeća da stanove i danas najviše kupuju gastarbajteri i ljudi koji ulažu u nekretnine i dobijaju stanove kao podizvođači. Tek na trećem mjestu su, kaže on, građani koji stanove kupuju jer su im zaista potrebni za život, jer nije lako podići i vraćati kredit od nekoliko desetina hiljada maraka.

Soba od svinjca prošlost

Banjaluka još prepričava priču od pre desetak godina o stanodavcu iz naselja Sunce koji je preuredio svinjce da bi ih izdao studentima i smještaj naplaćivao 100 KM. Izdavali su se i brojni dvorišni pomoćni objekti koji nisu imali kupatilo, nego je kao tuš kabina služila paleta skovana od dasaka, koja se stavi iznad čučavca. Danas je ovakav smještaj prošlost, te su mnogi Banjalučani odustali od izdavanja i tako izgubili redovne mjesečne prihode.

(Željka Javorac, Nataša Telebak – EuroBlic)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4